Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-gember uit Franse kas kansrijk door klimaatverandering

Patrick Larrère van Fermes Larrère is vier jaar geleden gestart met de teelt van volledig biologische gember, een unicum in Frankrijk. Hij ziet klimaatverandering daarbij niet als een obstakel, maar als een kans. "Gember heeft warmte en vocht nodig om te groeien. Onze zomers en herfsten worden steeds warmer en onze lentes steeds zachter. Waarom zouden we dit klimaat niet benutten om gewassen te telen die vroeger niet mogelijk waren?"

Dit exotische gewas wordt nu midden in het departement Landes, in het zuidwesten Frankrijk, in een kas geteeld. Dit seizoen gaat Patrick uit van een oogst van ongeveer tien ton. De gember wordt tussen november en januari met de hand geoogst. Hoewel dit een bescheiden hoeveelheid is – vooral dit jaar, waarin regenval de opbrengst beïnvloedt – blijft de vraag groot. "Chef-koks, supermarkten, speciaalzaken en verwerkers waarderen onze gember vanwege zijn versheid, sappige en intense smaak, en de lage ecologische voetafdruk. Het is een exclusief product van veel betere kwaliteit dan Chinese gember." Tijdens de 26e editie van de Concours des Gourmets de France 2023 kreeg deze gember zelfs een beoordeling van 4,7/5.

Gemberpotten voor thuis
Ondanks het succes blijft de oogst beperkt, maar dat sluit nieuwe initiatieven niet uit. "Gember is een exclusief gewas dat veel middelen vraagt."

"Hoewel onze teelt kleinschalig blijft, werken we aan innovatieve projecten, zoals gemberpotten voor thuis. Dit jaar hebben we al 1.000 potten verkocht en we blijven experimenteren samen met onze partners. Normaal eten mensen alleen de wortelstok, maar omdat het product zo vers is, kunnen ook de stengels en bladeren benut worden, bijvoorbeeld in een kruidenthee. Het ziet er ook aantrekkelijk uit, wat het extra bijzonder maakt."

Aanpassen aan klimaatverandering
Naast gember teelt Fermes Larrère al ruim tien jaar zoete aardappelen. "We hebben inmiddels veel ervaring met deze teelt. In een veranderend klimaat willen we een veerkrachtig assortiment ontwikkelen. Ons motto is: 'Wat van ver komt, hier telen!' Klimaatverandering is een feit, het is aan ons om ons aan te passen."

Voor meer informatie:
Patrick Larrère
Fermes Larrère
Domaine du Douc
40410 Liposthey (Frankrijk)
Tel: +33 5 58 82 39 64
[email protected]