De Europese Commissie heeft op 6 december een politiek akkoord gesloten met de Mercosur-landen over het EU-Mercosur handelsakkoord. Boerenbond en Groene Kring kanten zich al langer tegen dit handelsakkoord, omdat de landbouwproductiestandaarden in de Mercosur-landen niet overeenstemt met de hoge normen die in Europa gehanteerd worden. Daarnaast vermindert het akkoord de handelsbalans van de agrovoedingsindustrie met 1 miljard euro. Boerenbond en Groene Kring hebben samen met de Waalse collega's van FWA en de collega's van de Europese landbouworganisatie COPA een symbolische actie gehouden op het Brusselse Jean Rey plein.
Boerenbond uitte eerder al haar bezorgdheden rond het akkoord. "Het is nog wachten op de definitieve tekst, maar harde garanties over een gelijk speelveld rond duurzame en kwaliteitsvolle voedingsproductie zijn er voor zover we weten niet. Het akkoord komt niet tegemoet aan onze bezorgdheden op het vlak van landbouw zoals de onevenredige productiestandaarden en het bedriegt de consument die een duurzame voedselkeuze willen maken", aldus Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens.
Om die bezorgdheden nog eens extra onder de aandacht te brengen, verzamelden maandag zo'n 100-tal landbouwers en vertegenwoordigers van de landbouworganisaties op het Brusselse Jean Rey plein voor een symbolische actie. Met spandoeken en slogans 'Who will pay the bill?' en 'Geen consumentenbedrog op kap van onze boeren' maken de aanwezigen hun boodschap duidelijk.
Justine Arkens, voorzitter van Groene Kring: "Een gelijk speelveld is belangrijk voor onze jonge land- en tuinbouwers, zowel op Europees als op internationaal niveau. Hier in Europa zijn we onderworpen aan strenge regels en voorwaarden, dan is het minste dat we kunnen vragen dat andere, ook niet-Europese, producten ook aan deze voorwaarden voldoen. We moeten consequent zijn in ons handelsbeleid."
Twee verschillende landbouwstandaarden
"De landbouwstandaarden in de EU verschillen sterk van die in de Mercosur-landen. De normen op vlak van traceerbaarheid, voedselveiligheid, dierenwelzijn, sanitaire en fytosanitaire maatregelen, biodiversiteit, … zijn in de Mercosur-landen van een andere orde en controles en borging zijn niet sluitend. In de Mercosur-landen gebruiken ze bijvoorbeeld nog bepaalde gewasbeschermingsmiddelen die in België al lange tijd verboden zijn. Met de Green Deal legde Europa nog maar eens hogere ambities op over het verder vergroenen en verduurzamen van de Europese landbouw. Via dit handelsakkoord zet ze de deur open voor productiestandaarden die niet overeenstemmen met de Europese normen en verwachtingen rond landbouw en voeding."
Negatieve handelsbalans
"Dit handelsakkoord zorgt ook voor een onevenwichtige handel tussen sectoren. In ruil voor de export van Europese auto's, machines en medicijnen aan 0% invoerheffingen, krijgt Mercosur nog meer toegang tot de Europese markt voor rundvlees, kippenvlees en suiker. De impact van het handelsakkoord op de agrovoedingssector is groot. Volgens cijfers van het JRC zal de handelsbalans van de agrovoeding door het handelsakkoord met de Mercosur-landen met 1 miljard euro verslechteren. Voor rundvlees gaat het bijvoorbeeld over een daling van 430 miljoen euro, voor de pluimveesector een daling van 269 miljoen euro", zo geeft de Boerenbond aan.
De landbouworganisatie is overtuigd van het belang van handel, maar het moet wel op weloverwogen en eerlijke basis zijn tegenover de consument en tegenover de eigen producenten.
Waakzaamheid geboden
Boerenbond roept de parlementsleden van het Europese, Vlaamse en het federale Parlement op om te luisteren naar de bezorgdheden van de landbouwsector en hun rol op te nemen wanneer het handelsakkoord op de politieke agenda gebracht wordt. "We staan nu aan de Europese Raad om onze bezorgdheden te duiden en woensdag gaan we tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement onze bezorgdheden delen", besluit Lode Ceyssens.
Bron: Boerenbond