Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waterzuiveringsystemen met planten in de kasomgeving

De kwaliteit van ons water staat onder druk. Uit onderzoeken blijkt dat in regenwater steeds meer chemische stoffen worden aangetroffen. Ook omgevingswater bevat veel sporen van microcontaminanten, zoals medicijnresten, drugs, chemische middelen of nutriƫnten als stikstof of fosfaat. Het is voor de waterschappen een steeds grotere opgave om ons water voldoende te zuiveren voor consumptie of natuurbehoud. De glastuinbouw kan een bijdrage leveren aan zuivering van water met behulp van plantsystemen. Hier komen verschillende systemen voor in aanmerking, afhankelijk van de waterbron en zuiveringsdoel.

SIGN heeft laten verkennen wat de voor- en nadelen van deze systemen met planten zijn en welke innovaties en pilots er al bekend zijn. Sommige systemen presteren goed op het reduceren van microcontaminanten en andere systemen zijn juist goed in het opnemen van nutriƫnten. Ook het soort plant dat gebruikt wordt heeft invloed op de elementen die gezuiverd worden. Daarnaast spelen omgevingsfactoren een rol in het rendement van de zuivering. Dat betekent dat er ook geen standaard oplossing is voor iedere situatie. Een aantal systemen kunnen ook bijdragen aan het verhogen van de biodiversiteit toevoegen van de omgeving.

Lees hier de rapportage.

Publicatiedatum: