De 2024 editie van Food Africa-beurs in Egypte werd van 3 tot 5 december gehouden in Caïro. De uitbreiding van de beurs werd weerspiegeld in de opening van een extra hal dit jaar, waardoor het totale aantal hallen op vijf kwam. De AGF-sector had een speciale subbeurs, FreshAfrica, in hal 4, met een zone speciaal voor dadels.
Klik hier voor de fotoreportage
Telers en exporteurs uit verschillende landen waren dit jaar aanwezig, waaronder delegaties uit Turkije, India, Saoedi-Arabië, Pakistan, Armenië, Oezbekistan, Jordanië, Rusland, China, Thailand, Spanje en vele andere landen, naast een groot aantal Egyptische exposanten. Volgens Dalia Kabeel, medeoprichter van Konzept, organisator van Food Africa, bedroeg het aantal exposanten dit jaar 1.100 bedrijven en werd de beurs bijgewoond door meer dan 3.500 buitenlandse bezoekers, van wie 500 deel uitmaakten van het "hosted buyers" programma van de beurs, evenals tienduizenden Egyptische bezoekers.
Kabeel voegt hieraan toe: "Het aantal buitenlandse bezoekers is gestegen van 1.500 vorig jaar naar meer dan 3.500 dit jaar. "Dit bewijst dat Food Africa een van de evenementen is die voedselprofessionals wereldwijd niet mogen missen. Het bewijst ook dat Egypte geen moeite heeft om internationale kopers aan te trekken."
Dalia Kabeel, medeoprichter van Konzept en Food Africa
De eerste dag van Food Africa/Fresh Africa begon met een openingsceremonie die werd bijgewoond door Egyptische functionarissen. Mina Eissa, van Rejoice Pro, en strategisch adviseur van de Food Africa-beurs: "De openingsceremonie was goed bezocht, met de aanwezigheid van verschillende ministers en hoogwaardigheidsbekleders. Tijdens de toespraken van voorname functionarissen werd het belang van de voedselsector voor economische groei en internationale samenwerking benadrukt. De toewijding aan het bevorderen van zakelijke contacten onderstreepte de rol van de beurs als belangrijk ontmoetingspunt voor belanghebbenden uit de sector en als aanjager van groei in Afrika's voedsel- en tuinbouwsector."
De eerste twee dagen van de beurs waren erg druk bezocht. Een exposant, een exporteur van citrus uit Egypte, gaf het volgende commentaar: "We hadden de eerste dagen veel bezoekers. Wat dit jaar positief is, is dat bijna alle bezoekers daadwerkelijk kopers zijn, dus de kwaliteit van de uitwisselingen was erg goed. Het succes van de beurs overtrof zelfs onze verwachtingen. De organisatoren besloten om wat ruimte te laten tussen de exposerende exporteurs van citrus, wat misschien beter is dan ze allemaal op dezelfde plaats te zetten."
Klik hier voor de fotoreportage
Paul Rulkens van JPB Food Traders, de enige Nederlandse exposant
Een andere Egyptische teler en exporteur van citrus: "Ik ben echt tevreden over hoe de eerste dag van de beurs is verlopen. Het is een aantrekkelijk evenement geworden voor inkopers van AGF uit Egypte. Het weerspiegelt ook de grote vraag naar Egyptische citrus en andere groenten en fruit dit jaar."
Interessant genoeg piekte de opkomst op de beurs in de late namiddag van de eerste twee dagen, tussen 16.00 en 18.00 uur. Volgens een exporteur komt dit doordat veel bezoekers wachten tot ze klaar zijn met werken voordat ze naar de beurs gaan. Een andere exposant zegt: "De beursdag is een beetje lang, van 10 uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds, maar we kunnen het ons niet veroorloven om weg te gaan, omdat veel bezoekers pas aan het eind van de middag komen." Zoals verwacht was er op de derde en laatste dag het minst aantal bezoekers.
Spaanse afvaardiging van Proexport
Een importeur van Egyptische AGF: "Het succes van Food Africa is grotendeels te danken aan de ontwikkeling van Egypte als belangrijkste bron van AGF voor vele delen van de wereld. Veel bezoekers komen om exporteurs en vooral telers te ontmoeten en we zouden er graag meer zien in toekomstige edities."
Klik hier om de fotoreportage te bekijken