Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder energie verbruiken en toch efficiënter telen? Dat kan!

Hydroteelt van kropsla vraagt heel wat verwarming en belichting en dus een hoop energiekosten aan hoge prijzen. De vraag die vele landbouwers dan ook stellen: hoe kan je daarop besparen? Energiearm telen is volgens Energiepedia het antwoord.

In het LA-traject 'Opti-Energie' van VLAIO ging men daarmee aan de slag. Hierdoor krijgen telers inzicht in de implicaties van energie-armer telen, zowel op vlak van productie als kwaliteit. Vorige winter werd daarvoor ook een proef opgezet. En wat blijkt? 54% energiebesparing mét meer energie-efficiëntie is mogelijk.

Ruime compensatie

  • Telen met een led lichtintensiteit van 70 µmol/m².s (11 uur belichting) en een dag/nacht stookregime van 12/8°C levert zo'n besparing op. Er mag dan wel minder productie zijn in deze omstandigheden, de energiebesparing compenseert dat ruim voldoende.
  • Deze besparing is ten opzichte van een hoog energetisch energie regime met een led lichtintensiteit van 100 µmol/m².s (13 uur belichting) en een stookregime van 14/9,5°C.

Besparing in verwarming

  • De grootste winst zit hem in het warmteverbruik. Want het lager stookregime zorgt al voor een besparing van maar liefst 37%.
  • Het terugschakelen van de belichtingsintensiteit van 100 µmol/m².s naar 70 µmol/m².s en twee uur minder belichting resulterende slechts in een besparing van 17%.

Tijdens een koude winter zijn de effecten des te groter.

Merkbare implicaties
Uiteraard zijn de effecten niet hetzelfde voor elk ras. Vooral voor het standaardras Volumia pakt dit alles het beste uit. De lagere kwaliteit bij het minimale energieregime was vooral te wijten aan de lage groeisnelheid en het voorkomen van smet bij het standaardras (onder 70 µmol/m².s) Presteria. Bij het hoog energetische regime was er dan meer rand aanwezig in Volumia omwille van de hogere lichtintensiteit en stooktemperaturen. De proeven worden deze winter verdergezet. Dan wordt de kwaliteit bij meer schermen een hoger vochtgehalte getest.

Bron: Energiepedia

Publicatiedatum: