Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat zijn de veenvervangers in de glastuinbouw?

Substraat is een actueel en belangrijk thema binnen de tuinbouw. Potgrondsubstraat bevat vaak veel veen, ideaal als groeimedia, maar het gebruik ervan staat onder druk omdat veengebieden een belangrijke natuurlijke bron voor opslag van koolstof zijn en omdat bij het winnen en gebruik van veen CO2 vrijkomt. Ook substraatmatten zoals steenwol verliezen door impact op het klimaat en milieu aan populariteit. SIGN heeft zowel gewerkt aan veenvervangers voor de potplantenteelt als aan substraatmatten voor de tomatenteelt.

Een circulaire tuinbouw vraagt om nieuwe, stabiele, vochthoudende, beschikbare en betaalbare grondstoffen*. Het vervangen van traditionele substraten vraagt om meer dan alleen het vinden van alternatieve grondstoffen.

*Glastuinbouw Nederland ondersteunt deze ambitie met het ondertekenen van het convenant milieuimpact potgrond en substraten (2022)

Het hele artikel van SIGNaal is hier te lezen.

Publicatiedatum: