Tholen - De afkorting API komt in de tuinbouw steeds vaker voor. Nieuw is de term niet. De techniek bestaat al langer. Vanwege schaalvergroting en de steeds grotere databehoefte in de tuinbouw komt de Application Programming Interface steeds vaker van pas. "Maar het is geen doel, slechts een techniek", benadrukt Dirk Prins namens Priva. "Met alleen een API help je een klant nog niet echt."
Als Strategic Business Manager met inmiddels 35 jaar ervaring in de tuinbouw heeft Dirk de sector flink zien veranderen. "De ontwikkelingen gaan altijd door. De sector staat nooit stil." Met dank aan API's kunnen ontwikkelingen nog sneller gaan. "Een API is de snelste en makkelijkste manier om data te verwerken en te delen."
Dirk noemt het, om weg te blijven van de vaktaal van echte softwareprogrammeurs, een middel om 'toegang te krijgen tot een bibliotheek aan data'. Priva zelf genereert al veel data, maar in een tuinbouwwereld met steeds meer sensoren en ook andere technieken, is er alsmaar meer data beschikbaar.
Data-integratie voor bedrijfsbreed perspectief
Priva One integreert data voor één bedrijfsbreed perspectief. Het systeem, deze zomer officieel gelanceerd, is volgens de klimaatcomputerspecialisten uit De Lier de 'ultieme geïntegreerde oplossing voor voorspellend en schaalbaar telen.' CEO Hans Peters vatte het tijdens GreenTech Amsterdam 2024 als volgt samen:
"Er fluctueert steeds meer in en om de kas. Denk alleen al aan energie, klimaat en verduurzaming. Bovendien brengen steeds meer partijen met hun technieken extra intelligentie naar de teelt. Met Priva One integreren we oplossingen van partners, zoals Blue Radix, IUNU en Source.ag."
De eerste stap in de digitalisering van de tuinbouw was de stap naar Excel. Dirk: "Daarmee zijn telers begonnen met naar data kijken om beslissingen te maken. Data van Priva kon je uitwisselen, met een CSV-file." Maar dat is techniek van vroeger. Het werkt nog wel, maar op die manier is de recente digitalisering van de tuinbouw niet meer bij te benen. "Dankzij de data-uitwisseling via API's is Priva One in staat de telers te ondersteunen in het winstgevend telen van gewassen op schaal."
De softwareontwikkelaars van dit soort partijen vragen steeds vaker om API's, weet Dirk. "Zij willen geen CSV-files meer." Dankzij Priva's Open Platform en API-koppelingen gaan er heel veel extra deuren open, merkt hij op. "De volledige potentie van data komt hiermee beschikbaar voor de markt"
Terugkoppeling van de plant
De ontwikkeling van Priva One gaat stap voor stap. Binnen Priva One is er data voor de hele teeltcyclus en data voor de 24-uurscyclus. Dirk merkt dat er in de markt steeds meer behoefte is naar sensoren die vertellen wat de plant heeft gedaan. Dit soort sensoren koppelen data terug over hoe het gewas heeft gereageerd.
Hoe heeft een specifiek ras gepresteerd? Wat was de veroorzaker van een verstoring? Waarom ligt de productie lager? Goede actuele data uit de teelt inzichtelijk maken gaat telers helpen met inzicht wat aandacht nodig heeft en betere, datagedreven keuzes te maken."
Uiteindelijk merkt de klant van gebruik van API's niet zoveel. "Het is vooral het resultaat van een koppeling wat de teler ziet", weet Dirk. Hij merkt wel dat partijen die met API's werken het fijn vinden om met een vaste dataset te werken, met zo compleet mogelijke datasets en dat ze op die manier nieuwe stappen kunnen zetten.
Scherm Priva One. Klik hier voor vergroting.
Appstore
Stappen die tal van partijen op dit moment zetten, zijn gericht op 'autonoom telen'. Na de opkomst van autonoom telen heeft Priva gekozen voor keuzevrijheid voor tuinbouwbedrijven. "Wij leverden een universele klimaatcomputer en faciliteerden wat de teler of adviseur wilde kunnen zien, en dat dat uitgevoerd kon worden. Autonoom telen heeft invloed op de core business van ons bedrijf. De teler kiest zelf de partij of de partijen die technieken leveren om een teelt autonoom te sturen."
Telers werken met veel partijen tegelijk samen. Priva is hier een onderdeel van. "Via Priva kan de teler dankzij Priva One kiezen voor de partij die voor de teler werkt. Dat kan ook een lokale partij zijn. In de Verenigde Staten of Scandinavië zijn dat namelijk weer andere partijen dan hier. Met dergelijke partijen gaan wij integraties aan en sluiten we overeenkomsten. Op die manier faciliteren we klanten, ook internationaal, zodat zij de oplossingen kunnen kiezen die bij ze passen." Bijvoorbeeld ook van startups. "Zij kunnen dankzij API's sneller waarde leveren aan de markt."
Priva blijft dus faciliteren, via Priva One. Het is allang niet meer zoals vroeger alleen data van Priva, maar blijft wel data via Priva, waarbij de klant eigenaar blijft van de data. "We willen de Appstore van de tuinbouw worden", aldus een ambitieuze CEO Hans deze zomer.
Of in de woorden van Dirk: Priva koppelt databibliotheken, en geeft de teler vrijheid. "De markt verder brengen, dat is onze verantwoordelijkheid. Met Priva One staat er een fundament. Nu kunnen nog meer partijen aan gaan haken. Maar belangrijk blijft dat elke oplossing, groot of klein, toegevoegde waarde levert. De markt is namelijk niet op zoek naar gadgets."
Voor meer informatie:
Priva
[email protected]
www.priva.com