Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vlaamse gemberteelt nog niet sterk genoeg om import te verslaan"

In 2023 was gember het meest geïmporteerde kruid in de EU, met 114.000 ton, voornamelijk uit China. In Vlaanderen zijn er de laatste jaren verschillende initiatieven om gember lokaal te telen, zoals een project van Viaverda, ILVO en VCBT, gericht op teeltoptimalisatie en het opbouwen van een lokale waardeketen, schrijft VILT. De teelt is technisch mogelijk, maar de kortere groeiperiode en de dunnere schil van Vlaamse gember zorgen voor uitdagingen, zoals beperkte houdbaarheid. Gember wordt voornamelijk geteeld in beschermde omgevingen zoals serres of tunnels.

Colruyt heeft een gemberproject opgezet, maar stopte dit vanwege de hoge kosten en de beperkte houdbaarheid van de lokale gember. Desondanks blijven sommige telers geloven in het potentieel van Vlaamse gember, vooral als primeurgroente. Er wordt gewerkt aan verbeteringen in teelt en bewaring om het product aantrekkelijker te maken voor de consument. Lees hier meer.

Publicatiedatum: