Er zijn zorgen over de toekomst van Tata Steel. Er werken heel veel mensen, en zonder fabriek in IJmuiden zijn zij hun baan kwijt. De staalfabriek moet dringend verduurzamen, en zelfs partijen zoals GroenLinks-PvdA lijken nu te willen praten over staatssteun om de fabriek overeind te houden. Samen met vakbond FNV stelde de partij een brandbrief op, meldt de NOS.
Bij Tata Steel Nederland werken er jaarlijks 11.500 duizend mensen. Jaarlijks werken in de glastuinbouw ruim 66.500 mensen, met in piekperiodes meer dan 100.000 mensen. Daar waar (verduurzamings)maatregelen de glastuinbouwsector bedreigen, en het gevaar bestaat dat telers naar het buitenland moeten uitwijken, komt een vergelijking van deze getallen wellicht van pas.
Eerder dit jaar dreigde ook ASML te vertrekken. Daar werd toen de vergelijking met de glastuinbouw gemaakt, bijvoorbeeld door Ben Tax van Rijk Zwaan. "Telers zijn net zo belangrijk als ASML", stelde hij in De Telegraaf.
Fossiele subsidies
Donderdag ging het over fossiele subsidies. Die zijn van belang voor de industrie, en ook de glastuinbouw krijgt dergelijke subsidies nu nog. De sector wil er echter wel vanaf, onder voorwaarden. In aanloop naar het debat over fossiele subsidies op pakjesavond riep Glastuinbouw Nederland de Kamer daarom op tot een vlakke energiebelasting, 'zonder cadeautjes voor industrieën'. "Zo betaalt iedereen evenveel voor zijn energie en zorgen we met extra, sectorspecifieke CO2-beprijzing dat elke sector zijn klimaatdoelen haalt."
Eenzijdige maatregelen in Nederland riskeren verplaatsing in plaats van vermindering uitstoot, stelt de Vereniging voor Energie, Milieu en Water voorafgaand aan een Haags debat over fossiele subsidies op 5 december. VEMW pleit ervoor dat de voorwaarden voor de industrie eerst verbeterd moeten worden voordat de afschaffing van fossiele subsidies wordt doorgezet. "Deze voorwaarden zijn een gelijk speelveld en handelingsperspectief. Zonder deze verbeteringen is de maatregel niet efficiënt en wordt de welvaart van Nederland bedreigd."