Nog altijd slagen de curatoren in het faillissement van Levarht erin geld op te halen. Dit najaar stond nog circa 1,95 miljoen euro open bij 8 debiteuren. Ondertussen is werk gemaakt van een tussentijdse betaling van preferente crediteuren, waaronder voormalig werknemers, en mogen ook concurrente crediteuren op een gedeeltelijke uitkering blijven rekenen. Dit alles blijkt uit een nieuw faillissementsverslag dat dit najaar verscheen.
In het faillissement zijn nog een aantal openstaande zaken waardoor het faillissement nog niet kan worden afgewikkeld. De stand van de boedel laat echter wel een tussentijdse uitkering toe aan de groep preferente crediteuren. De curatoren stelden hiervoor een lijst op.
De verwachting was dat na verloning in oktober 2024 spoedig tot uitkering kon worden overgegaan. Begin december blijkt dat dit in november is gebeurd, leert navraag bij de curatoren. "Er heeft een uitdeling plaatsgevonden aan de preferente crediteuren, ruim voor kerst. Dit betreft alle in de lijst van preferente crediteuren opgenomen personen en instanties. Er is geen selectie gemaakt."
Geld uit Midden-Oosten
Het boedelsaldo in het verslag van medio oktober staat op 13,5 miljoen euro. De curatoren hadden moeite om geld te innen bij debiteuren in het Midden-Oosten, maar ook hier zit inmiddels beweging in. Met de grootste debiteur, goed voor circa 1,3 miljoen euro ten tijde van verschijning van het verslag medio oktober, is een betaalregeling gesloten.
Om geld te kunnen innen bij debiteuren in het Midden-Oosten werd besloten een 100% deelneming van Levarht in Dubai aan te houden. Dat kostte geld, maar leverde ook geld op. Nu het debiteurenincasso in een dusdanig gevorderde fase zit, vinden de curatoren instandhouding van Levarht Dubai niet meer noodzakelijk. Er is met toestemming van de rechter-commissaris een opheffingstraject ingezet.
Betaling preferente en concurrente crediteuren
Na de preferente crediteuren, waartoe naast werknemers met een loonvordering daterend van vóór het uitgesproken faillissement doorgaans ook instanties zoals het UWV en de Belastingdienst behoren (de curatoren treden niet in detail vanwege privacy), zijn ook de concurrente crediteuren aan de beurt. Dat zijn er 421, samen goed voor ruim 31,5 miljoen euro. Vier vorderingen zijn door de curatoren betwist. Daartegen kwam geen bezwaar.
Medio oktober verwachten de curatoren op basis van de stand van zaken op dat moment tot een uitkering tussen de 30% - 40% van de vordering van concurrente crediteuren over te kunnen gaan. Een datum plakken ze er nog niet op.
Als curatoren zijn mr. M.R. van Zanten en mr. M.N. de Groot uit Amsterdam aangesteld. Het faillissement, uitgesproken op 28 februari 2022, is geregistreerd onder kenmerk: 13.ams.22.43.F.1306.1.22.