Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Webinar en publieke consultatie over footprint verse groenten en fruit

Op maandag 13 januari 2025 start de tweede publieke consultatie voor de zogeheten FreshProduce PEFCR, de rekensystematiek waarmee telers de milieufootprint van verse groenten en fruit zoveel mogelijk op basis van Europese standaarden kunnen laten uitrekenen. Gedurende vier weken kan iedere geïnteresseerde feedback geven op de concept-PEFCR. De consultatie start op 13 januari met een open webinar over de FreshProduce PEFCR. De organisatie daarvan is in handen van Freshfel Europe, de koepel van handelsorganisaties in groenten en fruit in Europa.

De FreshProduce PEFCR is een zogeheten schaduw-PEFCR. Basis daarvoor is de Hortifootprint, de rekensystematiek voor sierteelt-, groenten- en fruitproducten die in 2020 door Wageningen Economic Research (WEcR) werd gepubliceerd en alleen in Nederland toepasbaar is. Voor verse groenten en fruit is deze rekensystematiek nu zoveel mogelijk volgens de Europese standaarden doorontwikkeld.

EU-erkenning
Een officiële erkenning van de FreshProduce PEFCR door de Europese Commissie ontbreekt nog. Daarvoor dienen enkele aanvullende studies te worden gedaan. Ook zijn data nodig uit een Europese databank, die naar verwachting pas in 2027 beschikbaar zullen zijn. Wanneer een aanvraagtraject voor EU-erkenning daadwerkelijk van start kan gaan, is nog onduidelijk. Is de FreshProduce PEFCR eenmaal officieel EU-erkend, dan zal deze wereldwijd bruikbaar en geaccepteerd zijn. Het is dan mogelijk de milieufootprint van verse groenten en fruit uit Nederland te vergelijken met die van producten uit andere EU-landen of landen buiten de EU.

De schaduw-FreshProduce PEFCR is bijna klaar. Zodra de opmerkingen uit de tweede publieke consultatie zijn verwerkt, zal de rekenmethode in maart 2025 worden gepresenteerd. Dat zal in Brussel gebeuren door Freshfel Europe.

Vervolg op eerdere consultatie
De publieke consultatie in januari 2025 is de tweede op rij. In april 2024 heeft een eerste publieke consultatie plaatsgevonden. Negentig partijen gaven toen feedback. Zij waren goed voor in totaal 129 opmerkingen. Het daaraan voorafgaande webinar in maart 2024 trok 130 deelnemers. In de maanden daarna heeft het Technisch Secretariaat van de FreshProduce PEFCR de binnengekomen opmerkingen verwerkt. Daarnaast zijn twee praktijkstudies verricht om de toepasbaarheid van de rekenregels bij telers te testen. Dit is met hulp van Italiaanse en Belgische consultants gebeurd in een mango- en paprikateelt. Dit alles heeft geleid tot de concept-PEFCR zoals deze nu op tafel ligt.

Verschil met FloriPEFCR
Voor de sierteelt is het al wél gelukt tot een EU-erkende rekensystematiek te komen. Deze FloriPEFCR werd in februari 2024 gepresenteerd. De rekenmethode is inmiddels ingebouwd in rekentools van onder meer MPS en Greenhouse Sustainability, zodat telers ermee aan de slag kunnen.

Ten opzichte van de FloriPEFCR is er in de ontwikkeling van de FreshProduce PEFCR sprake van voortschrijdend inzicht op onder meer het gebied van de toerekening van CO2-emissie bij het boren naar geothermie en bij de inkoop van warmte van derden. De aanleg van geothermische infrastructuur, het elektriciteitsgebruik en de emissie van vrijkomende fossiele gassen bij het boren naar aardwarmte, worden voortaan meegenomen in de PEFCR. Bij warmte van derden wordt onderscheid gemaakt in: warmte inkopen van een partij die deze warmte primair heeft opgewekt voor levering aan derden, warmte inkopen van bijvoorbeeld een kunstmestfabrikant bij wie de warmte een co-product is en warmte inkopen van de industrie waarbij het om restwarmte gaat die anders verloren had gegaan.

Webinar
Het Engelstalige webinar op maandag 13 januari duurt van 15:00 tot 16:00 uur en staat open voor iedere geïnteresseerde. In het webinar zullen Freshfel, GroentenFruit Huis en WEcR uitleg geven over het waarom en hoe van de FreshProduce PEFCR. Zij geven ook aan wat er is gedaan met de feedback uit de eerste publieke consultatie en wat ervan de tweede consultatie kan worden verwacht. Tevens is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Themaspecialisten en deskundigen op het gebied van levenscyclus-analyse (LCA) met expertise in de groenten- en fruitsector, worden nadrukkelijk opgeroepen het webinar te volgen en hun feedback te geven gedurende de consulatieronde.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: