Op woensdag 4 december sprak de Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat over de invoering van de zero-emissiezones. TLN heeft samen met 41 andere organisaties, een brief aan staatssecretaris Jansen gestuurd waarin zij hun beklag doen over de onduidelijkheid die hij heeft gecreëerd rondom de invoering van de zero-emissiezones. Ondernemers weten niet meer waar zij aan toe zijn. TLN, BOVAG, evofenedex, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en Techniek Nederland doen met steun van de gezamenlijke leden van de Logistieke Alliantie en de Mobiliteitsalliantie een dringend beroep op de staatssecretaris om op korte termijn met hen én met de gemeenten in gesprek te gaan om tot een gedragen besluit te komen.
De volledige brief staat hier.
Hoe zit het nu eigenlijk?
- In de afgelopen jaren hebben de ondertekenaars van de brief constructief overleg gevoerd met het ministerie van I&W, met gemeenten en met elkaar over de invoering van de zero-emissiezones. Op basis van de gemaakte afspraken worden de zero-emissiezones per 1 januari 2025 ingevoerd. Daar staan alle 41 ondertekenaars onverminderd achter.
- De gemaakte afspraken voorzien tijdens de overgangsperiode tot 2030 in tal van uitzonderingsregels zodat er geen onmogelijke eisen worden gesteld aan ondernemers.
- Eind november kwam de staatssecretaris ineens met zijn eigen plan, zonder overleg met de gemeenten of met de brancheorganisaties van ondernemers. In een brief aan de Tweede Kamer pleit hij voor een ruimere overgangsregeling én voor een jaar uitstel van handhaving. De staatssecretaris wil, kort gezegd de verplichte invoering een jaar uitstellen terwijl het feitelijk de gemeenten zijn die hierover besluiten.
- De afgelopen maanden hebben zo'n 14 gemeenten aangegeven per 1 januari 2025 te starten met de zero-emissiezone. Ook op dit moment is dat nog actueel.
- Het plan van de staatssecretaris klinkt wellicht nobel voor de ondernemers die problemen voorzien bij de invoering van de zero-emissiezones, maar voor die ondernemers zijn er juist diverse soorten uitzonderingen afgesproken. De uitzonderingen vind je op Ontheffing aanvragen | RDW. Meer informatie staat ook op: Toegangsregels - Op weg naar ZES en : Ontheffingen - Op weg naar ZES / Ontheffing aanvragen | RDW
- Veel ondernemers hebben al geïnvesteerd op basis van de gemaakte afspraken. Het aanpassen van de regels zo kort voor de invoering is onjuist en voedt opvattingen over 'de onbetrouwbare overheid'. Met de nieuwe plannen van de Staatssecretaris ontstaan er onduidelijkheid en twijfel. Dat is voor niemand goed en zeker niet voor een solide invoering van de zero emissiezones.
- Door nu de invoering uit te stellen ontstaat een oneerlijk concurrentieveld voor ondernemers die inmiddels wél investeringen hebben gedaan of dit op korte termijn van plan zijn. Eén maand voor de invoering van de zones weten we nog steeds niet waar we aan toe zijn en wordt het investeren voor ondernemers een ondoenlijke opgave.
Wat nu?
De betrokken organisaties roepen de Staatssecretaris op voor overleg om de duidelijkheid terug te brengen zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Mogelijk brengt het commissiedebat Infrastructuur en Waterstaat iets meer duidelijkheid.
"Echter heeft het commissiedebat van woensdag 4 december helaas nog steeds geen duidelijkheid gegeven", schrijft TLN. "PVV, VVD en BBB willen dat de staatssecretaris een boetevrije periode invoert die langer is dan het jaar dat hij heeft voorgesteld. De staatssecretaris zou de gemeenten alleen kunnen dwingen met een spoed-algemene maatregel van bestuur (AMvB), maar dat kost minimaal drie tot twaalf maanden. De VVD heeft nu een tweeminutendebat aangevraagd met als doel een motie in te dienen die meer garanties moet bieden voor de kleine ondernemer. Wanneer het tweeminutendebat wordt ingepland is nog onbekend."
TLN blijft aandringen op duidelijkheid voor ondernemers
Gemeenten hebben gezamenlijk de afspraak gemaakt om de eerste vier maanden na het ingaan van een zero-emissiezone uitsluitend waarschuwingen te sturen en geen boetes uit te schrijven. Dit betekent dat de eerste vier maanden van 2025 een boetevrije periode van toepassing is in gemeenten die per 1 januari 2025 starten met hun zero-emissiezone. Staatssecretaris Chris Jansen gaf gisteren aan dat hij binnenkort met gemeenten en bedrijfsleven wil spreken over de zero-emissiezones. Wanneer dat gesprek zal plaatsvinden is nog niet bekend.
Samenvattend betekent dit voor dit moment dat in elk geval de eerste vier maanden na inwerkingtreding van de zero-emissiezones geen boetes worden uitgedeeld.
Bron: TLN