Gewasbescherming, arbeidsmigranten, energiebelastingen. Tal van onderwerpen die de glastuinbouwsector raken passeren in Haagse debatten over wetgeving momenteel weer de revue. Brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland vraagt op al die onderwerpen aandacht voor het belang van de sector. Omdat het debat over het belastingstelsel op Sinterklaasavond gepland staat, schrijft lobbyist Jesse Schevel in dichtvorm.
Sint zat te denken, wat hij de glastuinbouw zou schenken. In ieder geval weg van de fossiele subsidies; dat is wat zowel Nederland als de glastuinbouw willen. De sector wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Een ambitie die wordt geborgd door een breed pakket maatregelen, dat telers stimuleert hun kassen te vergroenen en nog meer energie te besparen. Eerlijk is de huidige energiebeprijzing in Nederland echter niet.
In aanloop naar het debat over fossiele subsidies op pakjesavond roept Glastuinbouw Nederland de Kamer daarom op tot een vlakke energiebelasting, zonder cadeautjes voor industrieën. Zo betaalt iedereen evenveel voor zijn energie en zorgen we met extra, sectorspecifieke CO2-beprijzing dat elke sector zijn klimaatdoelen haalt.
Eigen CO2-sectorsysteem
De glastuinbouw heeft al tien jaar een eigen CO2-sectorsysteem. Dat systeem borgt zowel ons klimaatdoel voor 2030 als klimaatneutraliteit in 2040, zoals dat in het convenant met het Rijk is afgesproken. Twee jaar geleden is dit convenant herijkt en koos de glastuinbouwsector samen met het kabinet voor een nóg ambitieuzer CO2-emissiereductiedoel voor 2030. De sector is daarom akkoord gegaan met stevige, additionele energiebeprijzing: afbouw van het verlaagd tarief tuinbouw, inperking van de inputvrijstelling voor warmtekrachtkoppelingen (WKK's) en een sectorspecifieke CO2-heffing. De hoogte van deze totale beprijzing is gericht op het gegarandeerd halen van onze klimaatdoelen.
Huidige energiebeprijzing oneerlijk
Eerlijk is het huidige beprijzingsstelsel niet. Glastuinbouw Nederland heeft zorgen over de rechtvaardigheid van beprijzing. Ten eerste komen er regelmatig nieuwe, generieke prijsprikkels voor telers, zoals ETS-2 en de bijmengverplichting groen gas. Daarmee ontstaat een prijsprikkel, die voor telers veel hoger is dan nodig voor het realiseren van hun klimaatdoel. Ten tweede gaat dit systeem uit van het huidige energiebelastingstelsel, dat onevenwichtig is. Het is degressief en kent een suboptimale verdeling over aardgas, elektriciteit en hernieuwbare energie. Het Klimaatplan 2025-2035 stelt dan ook terecht een onderzoek naar eventuele aanpassing van het totale beprijzingsbeleid voor.
Herzie het totale beprijzingsbeleid
Om écht werk te maken van de energietransitie prijkt een grondige herziening van het energiebelastingstelsel op het verlanglijstje van Glastuinbouw Nederland. Met een vlak(ker) stelsel betaalt iedereen - van burger tot industrie – evenveel voor zijn gas en elektra. Een eerlijker systeem, waarin vrijstellingen voor industrieën niet meer nodig zijn.
Aanvullende CO2-beprijzing kan vervolgens sectorspecifiek worden toegepast, zodat iedere sector daadwerkelijk zijn CO2-reductiedoelen haalt. Want, hoewel iedere kilogram CO2 een gelijk effect heeft op klimaatverandering, verschillen de kosten van CO2-reductie per sector sterk. De hoogte van deze extra prijsprikkel wordt bepaald op basis van de maatregelen en investeringen die nodig zijn om dit sectorale doel te halen. Rekening houdende met Europese beprijzingsmechanismen, creëert dit precies de juiste prikkel om klimaatambities te halen en overbeprijzing bij het bedrijfsleven te voorkomen
De sector hoopt dat de Kamer dit bij het kabinet aankaart, voordat de Sint weer naar Spanje vaart.
Bron: Glastuinbouw Nederland