Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Studenten terug naar jaren '80 voor 'gamechanger' land- en tuinbouw

De natuur helpen om zelf haar werk te doen. Dit idee uit de jaren '80 inspireerde studenten Henry, Sanji, Mael en Jessica bij een challenge van BASF. Hun opdracht? Bedenk een innovatief groenteproduct of -concept dat niet alleen consumenten aanspreekt, maar ook waarde toevoegt aan andere schakels in de keten. Ze wonnen met hun concept de 1e prijs van 1.000 euro.

Sanji Kichenin, Mael Sicourmat, Jessica Coiffard en Henry Noel studeren International Business aan Zuyd Hogeschool in Maastricht. Sanji, Mael en Jessica zijn uitwisselingsstudenten van de Kedge Business School in Bordeaux. Henry komt uit België en studeert voltijd in Maastricht. Samen met veertig andere studenten doken zij op 8 oktober tijdens het Brightlands AgriTech Event in de uitdagingen van BASF, Grodan en Signify.

Voor het viertal was de keuze snel gemaakt: ze gingen voor de challenge van BASF. 'Die gaf ons de vrijheid om iets totaal nieuws te bedenken. Bij de andere challenges ging het meer om het bedenken van slimme aanpassingen van bestaande concepten', vertelt Jessica.

Duurzaam voedselsysteem
De opdracht? Ontwikkel een groenteproduct of -concept dat niet alleen aantrekkelijk is voor consumenten, maar ook voordelen biedt voor telers, distributeurs en supermarkten. Het idee moest duurzaam zijn, praktisch uitvoerbaar en voordelen bieden voor de gehele keten met voordelen zoals kostenbesparing, duurzaamheid en verbetering van de productkwaliteit. Jessica: 'De land- en tuinbouw zijn belangrijke leveranciers van ons voedsel, maar deze sectoren staan onder druk omdat voedselproductie ook gevolgen heeft voor milieu en klimaat, zoals slechte bodemkwaliteit, verminderde biodiversiteit en tekort aan water. Door de impact op het milieu te verminderen, kan er een duurzamer voedselsysteem ontstaan.'

Terug naar jaren '80
De vier studenten zijn voor hun oplossing terug naar de jaren '80 gegaan. Ze lieten zich inspireren door syntropische landbouw, een concept van de Zwitser Ernst Götsch. Door het aanplanten van een mix aan gewassen en slim beheer is het mogelijk om een gezonde voedselvoorziening te creëren. In deze methode werken gewassen samen, zonder dat meststoffen, extra water of energie nodig zijn. Het zorgt voor gezondere bodems, meer biodiversiteit én hogere opbrengsten.

Maar het Nederland van nu heeft vooral monoculturen, waarbij één gewas per veld of in de kas wordt geteeld. 'Dat is voor een land- of tuinbouwer ook heel efficiënt', vertelt Jessica. 'Je hoeft maar van een gewas te weten hoe je deze het beste verzorgt. Een mix aan gewassen vraagt ook om kennis over al die gewassen en dat is behoorlijk ingewikkeld.'

Technologie als sleutel
Henry, Sanji, Mael en Jessica bedachten daarom een concept waarbij ze dit fenomeen uit de jaren '80 combineerden met AI en de sensoren van nu. 'In de Nederlandse tuinbouw wordt al veel data verzameld met sensoren. Die data kun je gebruiken om een AI-model te voeden zodat het precies kan aangeven wat welk gewas wanneer nodig heeft,' legt Jessica uit. 'Syntropie is op zichzelf niet nieuw, maar door AI en sensoren toe te voegen, maak je het toegankelijker en breed toepasbaar. Maar je moet het model wel voeden met data om het beter te maken.'

Gamechanger
De jury was onder de indruk van het innovatieve en schaalbare concept. 'Ze noemden het een potentiële gamechanger voor de land- en tuinbouw', zegt Jessica trots. Met hun idee won het team niet alleen de hoofdprijs van 1.000 euro, maar ook de kans om samen met BASF verder te werken aan de uitwerking ervan.

Bron: Brightland Campus

Publicatiedatum: