29 november publiceerde minister Wiersma een kamerbrief over het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). LTO vindt het positief dat de brede voordelen van ANLb worden onderkend en dat gezien wordt dat boeren en tuinders daarmee bijdragen aan oplossingen op het gebied van stikstof, water, biodiversiteit en klimaat. LTO pleit daarbij voor concurrerende vergoedingen. Boeren die voor ANLb kiezen, moeten hun bedrijfssysteem hierop structureel in kunnen richten. Daar zijn langjarige contracten met een looptijd van minimaal 15-20 jaar voor nodig. Het is positief dat de minister opties hiertoe gaat onderzoeken. De kamerbrief is wat LTO betreft daarmee een goede aftrap voor het vervolgproces.
Tegelijkertijd zijn er nog geen harde keuzes gemaakt over de financiering en prioritering van gebieden. De aangekondigde uitbreiding naar 280.000 hectare is zeer ambitieus, waarbij de huidig genoemde middelen van € 500 miljoen euro per jaar volstrekt tekort schieten om dat aantal hectares te realiseren. Boeren die het ontwikkelpad van agrarisch natuur- en landschapsbeheer kiezen, moeten een voldoende hoge vergoeding voor de te leveren (maatschappelijke) diensten ontvangen om hun bedrijfsvoering hier daadwerkelijk op aan te passen. Zonder structurele en kostendekkende financiering blijft deze ambitie namelijk een papieren werkelijkheid.
Ambitie LTO
Op dit moment wordt ca. 102.000 ha ingevuld met ANLb. In de visie van LTO kan dat doorgroeien tot 170.000 ha in 2030 (incl. areaal binnen bestaande natuurgebieden, zoals het NNN). Om dit te realiseren moet echter wel rekening gehouden worden met de te maken kosten en het feit dat er binnen de bedrijfsvoering van agrarische bedrijven aanzienlijke investeringen nodig zijn. Boeren en tuinders hebben immers te maken met hoge pachtkosten, waarde van de grond en noodzakelijke investeringen bij de omschakeling van de bedrijfsvoering.
Langjarige contracten en structurele budgetverhoging noodzakelijk
LTO Nederland verwelkomt de erkenning dat langjarige contracten gewenst zijn. De huidige praktijk met contracten van slechts 6 jaar biedt onvoldoende zekerheid en investeringsperspectief voor ondernemers. Om structuuraanpassingen te realiseren is structureel geld nodig. Deze aanpassingen leveren naast een bijdrage aan de natuur ook een grote bijdrage aan doelen op het gebied van klimaat, water en biodiversiteit. Bekeken moet worden uit welke middelen of fondsen extra structureel geld vrijgemaakt kan worden.
Boeren zijn in grote getale bereid om te werken aan natuurbeheer, maar kunnen dat alleen met een eerlijke vergoeding. ANLb moet een concurrerend verdienmodel worden dat zich verhoudt tot andere vormen van landbouw. De voorgenomen ambities kunnen daarom alleen door structurele keuzes en concrete financiële ondersteuning waargemaakt worden.
Bron: LTO