Bij een bedrijf in Nederland zijn begin november de twee tripssoorten Scirtothrips aurantii en Scirtothrips dorsalis op verschillende gewassen aangetroffen. Scirtothrips dorsalis is al eerder in Nederland aangetroffen (Vondst Scirtothrips dorsalis 2022), maar voor Scirtothrips aurantii betreft het de eerste vondst op Nederlandse bodem. Beide soorten zijn insecten met een quarantainestatus in de EU. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft maatregelen opgelegd.
De tripsen werden aangetroffen bij een post-import keuring van een partij Jasminum multiflorum in een kas. Nader onderzoek leidde tot vondsten in meerdere gewassen.
Scirtothrips aurantii en Scirtothrips dorsalis
Scirtothrips aurantii en Scirtothrips dorsalis zijn EU-quarantaine-organismen. Dit betekent dat EU-lidstaten verplicht zijn introductie en verspreiding van de organismen tegen te gaan. Beide organismen zijn insecten met een zeer brede waardplantenreeks.
Scirtothrips dorsalis komt van origine vermoedelijk uit Azië en is nu aanwezig in bijna alle werelddelen. Scirtothrips aurantii komt vermoedelijk van origine uit Afrika en is wereldwijd minder wijdverspreid. Binnen de EU zijn er echter vondsten gedaan in Spanje en Portugal. In Nederland kunnen beide organismen zich waarschijnlijk alleen in kassen vestigen. Eerdere besmettingen van Scirtothrips dorsalis zijn tot nu toe succesvol geëlimineerd uit kassen in Nederland. Scirtothrips aurantii en Scirtothrips dorsalis zijn niet schadelijk voor mens en dier.
Maatregelen
Bij een vondst van Scirtothrips aurantii en/of Scirtothrips dorsalis worden alle planten op het bedrijf vastgelegd. De opgelegde bestrijdingsmaatregelen kunnen uiteenlopen van een intensief gewasbehandelingsschema tot volledige vernietiging van al het plantmateriaal op de besmette teeltlocatie. Deze maatregelen zijn afhankelijk van de bedrijfssituatie en gaan ten alle tijden gepaard met de noodzakelijke hygiënemaatregelen. Wanneer er sprake is van gescheiden compartimenten kunnen de maatregelen teruggebracht worden tot een compartiment. Door middel van plakvallen wordt vervolgens gemonitord of de eliminatie succesvol is geweest. In het geval van de gewasbehandeling van de planten betekent dit dat er minstens 7-8 weken geen planten aan- of afgevoerd kunnen worden. Om verspreiding te voorkomen wordt er altijd een traceringonderzoek uitgevoerd. In dit geval heeft het vervolgonderzoek uitgesloten dat het besmette materiaal verder binnen Nederland verspreid is.
Verantwoordelijkheid ondernemers
De NVWA roept de sector op om alert te zijn bij handel in waardplanten uit landen waar Scirtothrips aurantii of Scirtothrips dorsalis voorkomen. In geval een ondernemer een vermoeden heeft van de aanwezigheid van deze insecten is een ondernemer bij een Q-organisme verplicht om dit te melden aan de NVWA op basis van EU-regelgeving.
In de bijgevoegde link is een pdf te downloaden waarin de informatie over hoe je verschillende trips quarantaine-soorten kunt herkennen uitgebreid wordt toegelicht.
Bron: NVWA