Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw steunt voedseltransitie in zorginstellingen

Vrijdag is bij Koppert Cress de steunbetuiging 'samen voor een gezonde en duurzame zorg' ondertekend door een groot aantal partijen. De missie van Caring Doctors om de voedseltransitie in zorginstellingen te versnellen richting een 'planetary health diet' krijgt hiermee een zeer gewenste boost, deelt Caring Doctor Rutger Quispel op LinkedIn.

De interactieve bijeenkomst, tijdens een zogenaamde EatThis. Unconference, had als doel de tuinbouw te verbinden met de gezondheidszorg, en specifieker met het initiatief Caring Doctors. De tuinbouwsector met haar output van gezonde groenten is uitstekend gepositioneerd om richting preventie in de zorg een belangrijke rol te vervullen, iets dat door de aanwezigen beaamd werd en door het tekenen van een steunbetuiging richting Caring Doctors, krachtig werd versterkt.

Tijdens het Jaarevent van Greenport West-Holland sprak Rutger later die middag ook over het wetenschappelijk onderbouwde EAT Lancet dieet. De stichting Caring Doctors is opgericht door artsen die zich inzetten voor meer preventie in de zorg door het aanbieden van een plant- en planeetaardiger dieet in ziekenhuizen aan patiƫnten, personeel en bezoekers gebaseerd op het EAT Lancet dieet.

Rutger Quispel werkt in ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft, en sprak namens de Caring Docters op het Jaarevent van Greenport West-Holland

Dokters in de tuinbouw
In augustus werd de tuinbouw verkend door de boegbeelden van de Caring Doctors, Patrick Deckers en Rutger Quispel. Dit deden zij middels een EatThis. In Residency programma. De tuinbouw concentreert zich, terecht op het inzichtelijk maken van haar input (arbeid, gewasbescherming, arbeid) maar de output van de voedingstuinbouw, groente, vormt juist de aanjager voor een goed gesprek met de maatschappij en de politiek. En in dit geval dus met de medische wereld. De output van de voedingstuinbouw vormt de basis voor preventieve gezondheidszorg.

EatThis. Unconference: de volgende stappen in 2025
Tijdens de bijeenkomst vrijdag 29 november werd uitvoerig stil gestaan bij het optuigen van gezamenlijke lobby en communicatie tussen de zorgsector en de voedingstuinbouw, maar ook bij de wijze waarop product (waaronder reststromen) een rol kunnen vervullen in het herinrichten van het medische dieet. Als laatste is de financiering van dit alles natuurlijk aan bod gekomen.

De bijeenkomst legt een krachtige basis voor verdere samenwerking tussen gezondheidszorg en tuinbouw al werd wel stil gestaan bij het feit dat in de ogen van de gemiddelde consument het thema 'smaak' minstens zo belangrijk is als 'gezondheid'. Ook die handdoek zal door Eatthis. worden opgepakt. Eind februari zal een nieuwe EatThis. Unconference juist de nadruk leggen op het verbinden van de (plantaardige) gastronomie aan de zorgsector en de voedingstuinbouw. Misschien wel de nieuwe gouden driehoek, hoewel deze driehoek net zo oud is als de mensheid zelf.

Collectitviteit
Wellicht was de grootste winst nog wel dat tijdens het evenement het gestelde doel veel groter was dan het individuele belang. Individuele belangen waren ondergeschikt waardoor de steunbetuiging massaal werd getekend door partijen als Glastuinbouw Nederland, FVO, Groente en Fruithuis, Plantum, Artemis, SFYN, WHC, Tomatoworld, Greenport West Holland, Greenports Nederland, Samen tegen Voedselverspilling, Greentech, NIBI en Tuinbouw Jongeren Westland. Maar ook door bedrijven als Hoogvliet, Koppert, Priva, Koppert Cress, Food Fellows, Logiqs, Gitzels en Dutch Wasabi.

Voor meer informatie:
Eatthis.
Tel: +31 (0)6 54 645723
[email protected]
www.eatthis.info

Publicatiedatum: