Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vraag naar afname lichtopbrengst als je overweegt te investeren in LED"

Door de stijgende populariteit van LED-belichtingssystemen is de markt voor leveranciers van armaturen en LED-componenten snel gegroeid. Hoewel de efficiëntie van LED's vaak wordt aangeprezen, is dat niet alleen waar telers zich volgens Thomas Grebner van ams OSRAM op moeten richten bij het kopen van een verlichtingssysteem. "Als we het hebben over de efficiëntie van een verlichtingsoplossing, is het ook belangrijk om ons te richten op de levensduur van de LED's en de lichtdegradatie gedurende die levensduur," zegt hij.

Uitdagende omstandigheden
Thomas legt uit dat de tuinbouwmarkt vraagt om LED's die bestand zijn tegen de omstandigheden in kassen. "Denk aan een hoge luchtvochtigheid, temperatuurschommelingen en blootstelling aan chemicaliën zoals zwavel uit meststoffen. Je moet ervoor zorgen dat de chip hier tegen bestand is," legt hij uit.

Door alle aandacht voor de kosten per micromol licht, kan het belang van de volledige levensduur van LED's over het hoofd worden gezien - soms omdat telers niet altijd weten dat dit getest kan worden. "Maar uiteindelijk gaat het om OPEX in plaats van CAPEX," zegt Thomas. "We testen onze componenten uitgebreid om er zeker van te zijn dat ze een stabiele lichtopbrengst behouden gedurende de levensduur van een armatuur. We kunnen 98% van de lichtopbrengst garanderen na 5 jaar gebruik." Dit is echter niet altijd het geval op de markt. "Sommige armaturen verliezen 15% lichtopbrengst na slechts 2 of 3 jaar. Verlies van licht betekent verlies van fotosynthese, biomassa en uiteindelijk omzet."

Een ander onderschat punt is de rol van intellectueel eigendom (IP). Zoals eerder besproken (in het Engels op zustersite HortiDaily), zijn veel ontwikkelingen in de LED-sector gepatenteerd. In de afgelopen jaren zijn er patentinbreuken geweest. Hoewel Thomas hier gematigd over is, merkt hij op: "We kunnen niet zeggen hoe vaak, maar als je kijkt naar het aantal nieuwe LED-bedrijven en nieuwe chips die uit de lucht komen vallen, is de kans groot dat er zaken ontstaan." Hij benadrukt de mogelijke gevolgen. "Inbreuk op het intellectueel eigendom kan ertoe leiden dat de armaturen moeten worden verwijderd of vervangen."

Hoe kunnen telers dit voorkomen? Hoe kunnen ze weten of de LED's waarin ze willen investeren van de juiste kwaliteit zijn? "Kijk naar het licht," adviseert Thomas, "en vraag je leverancier wat er wordt gebruikt. Vraag zelfs om rapporten over de kwaliteit van de componenten. Als een leverancier deze rapporten kan overleggen en goede resultaten bewijst, is dat een indicatie van een goede levensduur en weinig lichtdegradatie. "Vraag vervolgens of ze ervaring hebben en of er ontwikkelingsstappen zijn die verbetering laten zien."

Vooral als een LED-leverancier plotseling opduikt, adviseert Thomas telers om vragen te stellen over de chiptechnologie en bijvoorbeeld hoe het licht van de chip wordt uitgestraald. "Als er geen antwoord is, zou ik de kwaliteit van de chip in twijfel trekken."

Maar waarom moeilijk doen? Zijn contracten en garanties niet voldoende om deze risico's af te dekken? "Nee," zegt Thomas, garanties dekken de risico's niet altijd af. "Zelfs niet als je specificaties en garanties voor lichtdegradatie meeneemt, want we zien soms dat nieuwkomers volledig failliet gaan. Het ontwikkelen van LED's die bestand zijn tegen omstandigheden in kassen is niet eenvoudig. Zelfs met een goede garantie kan vervanging een enorm gedoe zijn. Denk aan productieverlies, verstoring binnen het bedrijf en niet nagekomen contracten. De kosten van productieverlies en verstoring zijn veel groter dan de besparingen die je behaalt door van tevoren de juiste verlichtingsoplossing te kiezen."

Voor meer informatie:
ams OSRAM
www.ams-osram.com