Op woensdag 13 november 2024 vond de 3de vergadering van de begeleidingsgroep van het project ALTER-PEAT plaats in Brussel. Aan de 41 deelnemers werden de onderzoeksresultaten na 1 jaar van de projecttijd voorgelegd en besproken. In het onderzoek draait het om een veenarme teelt. Inagro deelt een update.
Tijdens deze meeting werd de voortgang van het project besproken, met focus op de inventarisatie en karakterisatie van potentiële veenvervangers en de eerste onderzoeksresultaten met deze veenvervangers uit de oriënterende praktijkproeven in de sierteelt, aardbeiteelt, houtige kleinfruitteelt en champignonteelt. De meeting werd afgesloten met een bezoek aan de eerste Vlaamse Duurzame Substratendag.
ALTER-PEAT matrix scoort 51 materialen
Na het eerste projectjaar werden 51 verschillende types materialen verzameld en geanalyseerd door ILVO. Deze materialen werden geëvalueerd met behulp van de ALTER-PEAT matrix, waarbij elk materiaal een geschiktheidsscore kreeg. De analyseresultaten en geschiktheidsscores die deze producten kregen werden nu gepresenteerd aan de begeleidingsgroep
Met deze resultaten zijn de onderzoekers aan de slag gegaan en hebben zij hun eerste oriënterende praktijkproeven uitgevoerd. Deze proeven dienen als basis om de potentie van de onderzochte materialen verder te verfijnen en de meest geschikte alternatieven te identificeren.
Eerste resultaten voor duurzame teeltsubstraten
De eerste onderzoeksresultaten van de proeven boomkwekerij en zuurminnende gewassen werden toegelicht door Viaverda. In 2025 staan alvast een 6-tal nieuwe praktijkproeven op de planning met 10 verschillende alternatieven.
Voor de aardbeiteelt werden zowel door PCH als Inagro meerdere proeven uitgevoerd op junidragers. Zowel materialen met een goede geschiktheidsscore als een mindere geschiktheidsscore werden verkend. De eerste resultaten werden toegelicht alsook het voorstel voor de vervolgproeven in 2025.
Pcfruit gaf tekst en uitleg bij de eerste waarnemingen met veenvervangers in hun eerste braamproef. In 2025 starten de eerste proeven herfstframboos en blauwe bes.
In de eerste praktijkproef champignonteelt werden 33 nieuwe materialen uitgetest met wisselende resultaten. De vervolgproef met de beter presterende materialen en nieuwe materialen is ondertussen lopende. Het gebruik van sensoren zal in toekomstig onderzoek bijdragen aan een beter inzicht in de vochthuishouding van de alternatieve dekaardes.
De meeting werd afgesloten met een bezoek aan de eerste Vlaamse Duurzame Substratendag, georganiseerd door Agrolink Vlaanderen.
Bron: Inagro