"De hydrocultuurmarkt groeit snel en heeft elk jaar grote hoeveelheden substraten nodig. De substraten die momenteel worden gebruikt, zijn echter niet duurzaam vanwege verschillende factoren," zegt Bilitis Vanicela, onderzoeker bij DITF, het Duitse instituut voor textiel- en vezelonderzoek.
"De grote hoeveelheid energie die nodig is voor de productie van steenwol, de vernietiging van wetlands met grote biodiversiteit tijdens het winnen van veen, het langeafstandstransport en het composteren van kokosvezel dragen allemaal bij aan een aanzienlijke impact op het milieu. We kunnen niet eindeloos substraten blijven produceren die niet volledig recyclebaar zijn," vindt Bilitis.
Al deze aspecten leidden tot de ontwikkeling van een op textiel gebaseerd substraat voor hydrocultuur. Het onlangs gelanceerde substraat is het resultaat van het drie jaar durende internationale onderzoeksproject "CirCulTex" waarbij zes onderzoeksinstellingen en bedrijven uit Duitsland en India betrokken waren. Het was dit jaar voor het eerst te zien was op de Greentech.
"Een inert product"
"In onze zoektocht naar een oplossing kozen we uiteindelijk voor textiel, omdat het al duizenden jaren op maat wordt gemaakt voor specifieke toepassingen. Een op textiel gebaseerd substraat bestaat voor 100% uit polyester en is daarom een inert product. Door het wasbaar, vernieuwbaar en uiteindelijk eindeloos recyclebaar is, biedt het een groot potentieel voor teeltbedrijven," legt Bilitis uit.
Het textiel bestaat uit grove en robuuste filamenten die geen microplastics afgeven. Tot nu toe hebben alle Raman Microscopie testen op microvezels (uitgevoerd aan de Universiteit van Hohenheim) geen microvezels aangetoond in de gewassen die op het textiel zijn gekweekt.
Tijdens het onderzoek werden onder andere de opbrengst van het substraat en fysische eigenschappen (zoals watervasthoudend vermogen en lucht-waterverhouding) vergeleken met steenwol en kokosvezel. "Tijdens het onderzoeksproject hebben we ons gericht op bladgroenten en kruiden," voegt Bilitis toe. Uit de bevindingen bleek dat de resultaten van het substraat op textielbasis vergelijkbaar waren met die van andere cultivars.
Wat maakt het substraatanders?
In tegenstelling tot andere substraten kan het textielsubstraat volledig worden hergebruikt en duurt het reinigen ongeveer 2-3 uur. Het wasproces heeft geen invloed op de samenstelling van het materiaal en de fysische en chemische eigenschappen omdat dezelfde reinigingsmethode voor hydrocultuursystemen wordt gebruikt. "We hebben te maken met afvalwater tijdens de reinigingsprocedure. Het kan geen kwaad om ziekten te verspreiden, omdat het wassen volgt op het desinfecteren."
Bilitis wijst erop dat de wasprocedure wordt uitgevoerd in een wasmachine. Deze apparaten werken tegenwoordig zeer efficiƫnt. Er zou sowieso een duurzame manier moeten zijn om het afvalwater te behandelen, aldus de onderzoekers.
"Zelfs na 20-30 keer reinigen kan het substraat nog steeds worden hergebruikt voor nieuwe stof," legt Bilitis uit. "Om een herbruikbaar polyestersubstraat te maken, wordt het sterilisatieproces uitgevoerd door middel van warmte of chemicaliƫn. Als warmte de milieuvriendelijkere optie is, worden resterende wortels verwijderd en wordt het substraat volledig gewassen."
Dit kan ter plekke gebeuren of door professionele reinigers zodat het substraat pathogeenvrij is en klaar voor hergebruik. De prijs voor het textielsubstraat is concurrerend met steenwol. De kosten van het textielsubstraat zijn individueel, omdat ze afhangen van het aantal keren hergebruik.
Veel toepassingen
Het polyesterproduct is verkrijgbaar in breedtes tot 150 cm en wordt op de gewenste breedte in stroken gesneden. Opgerold tot de gewenste dikte en verwerkt tot rollen, is het substraat geschikt voor alle soorten trays. Aan het onderzoek komt wel een eind en Bilitis en haar team laten het aan de sector over om het over te nemen. Ze zijn nu op zoek naar partners die ze over een paar maanden verwachten te vinden.
Voor meer informatie:
DITFL
Bilitis Vanicela
[email protected]
www.ditf.de
Het onderzoek werd uitgevoerd met partners uit Duitsland en India:
Eschler Textil GmbH - Balingen, Duitsland: Michael Walter
Universiteit van Hohenheim (340B)- Stuttgart, Duitsland: Dr. Bastian Winkler HariMitti Agro Pvt Ltd - West-Bengalen, India: Suhrid Chandra
Bidhan Chandra - Krishi Viswavidyalaya - Kalyani, West-Bengalen, India: Dr. Sanjit Debnath
Amity University Kolkata - West-Bengalen, India: Dr. Harshata Pal