"Aanvankelijk richtten we ons op menselijke consumptie, maar we realiseerden ons al snel dat de markt voor zeewierbiostimulanten meer mogelijkheden bood," zegt Hermann Schips, CEO van Kelpinor.
Het Kelpinor team
In het kleine stadje Sandhornøy vlakbij de Noorse kust, staat een team van zeven mensen klaar om het potentieel van zeewierbiostimulanten in de vollegrondlandbouw en CEA te demonstreren. Kelpinor, opgericht in 2022, heeft snel naam gemaakt door biostimulanten te ontwikkelen uit bruine algen die net buiten het kantoor worden geoogst. De biostimulant met de naam Kepinor Suspension heeft als doel de groei van planten te verrijken, de veerkracht te verbeteren en het gebruik van kunstmest te verminderen.
Het kantoor van Kelpinor, vlak bij de kust
De afgelopen vier maanden heeft Kelpinor gewerkt aan het standaardiseren van de experimentele protocollen. "Sinds de eerste tekeningen is er veel vooruitgang geboekt en we genereren nu al gegevens die onze productontwikkeling sturen en onze productportefeuille valideren," voegt Hermann toe. Vandaag de dag richt Kelpinor zich op de ontwikkeling van biostimulanten op basis van pasta's die gemakkelijk op het blad kunnen worden aangebracht, en zeer effectief zijn wanneer ze op het veld of in het teeltbedrijf worden gebruikt.
De biostimulerende pasta
Wat is er anders?
Biostimulanten worden vaak vergeleken met supplementen voor planten die hun natuurlijke processen stimuleren zonder hun genetische opmaak te veranderen. "Ons product bevordert een langer wortelstelsel, waardoor de plant beter in staat is om voedingsstoffen en water op te nemen", zegt Lydia Schmidt, productontwikkelaar. "Het verbetert ook de teelt van chlorofyl, waardoor planten meer energie kunnen opnemen via fotosynthese."
"Door gebruik te maken van de bioactieve eigenschappen van zeewier, heeft Kelpinor's biostimulant de wortelgroei, het bladgebied en de totale biomassa van de plant verbeterd," voegt Christoffer Joys Røang, Hoofd Productie, toe. Zeewier bevat van nature verbindingen die de hormoonproductie van planten stimuleren en zo hun immuunsysteem en stresstolerantie verbeteren.
Zeewier dat in buizen wordt gekweekt
Product testen
Kelpinor werkt actief samen met universiteiten en onderzoeksinstituten, waaronder SINTEF, om de werkzaamheid van hun biostimulant te bevestigen. De huidige proeven omvatten tests op tomaten, mosterd en radijs om de wortellengte, het bladoppervlak en de verbetering van de biomassa onder verschillende omstandigheden te meten.
"We werken aan een gestandaardiseerde testmethode om consistente, geloofwaardige resultaten aan onze klanten te kunnen laten zien," zegt Lydia. Het team gebruikt zelf ontwikkelde AI-modellen om dagelijkse foto's van planten te analyseren en zo groeisnelheden, bladgrootte en andere belangrijke meetgegevens bij te houden. De modellen zijn gemaakt door Arshad Kadevalappil, onderzoeker en analist. Ze zullen het team helpen om zicht te krijgen op wat er in een bepaalde periode is gebeurd en het product van Kelpinor te vergelijken met andere biostimulanten.
Lopende proeven
Een van de meest intrigerende testen betreft droogtetolerantie. "We onderzoeken of onze biostimulant planten kan helpen om beter te gedijen met minder water," legt Lydia uit. Dit zou een waardevolle oplossing kunnen zijn voor telers die te maken hebben met extreme weersomstandigheden. Kelpinor experimenteert ook om te begrijpen hoe Kelpinor Suspension helpt om necrose als gevolg van fel licht te verminderen.
De resultaten van een proef met biostimulanten
Zeewierpasta om bioactieve eigenschappen te behouden
Het ontwikkelen van een biostimulant op basis van zeewier brengt echter uitdagingen met zich mee. Het drogen van zeewier, een gebruikelijke conserveringsmethode, kan de bioactieve eigenschappen verminderen. Kelpinor probeert dit te voorkomen door het product in pastavorm te houden, waardoor een maximale werkzaamheid wordt gegarandeerd. "Wij geloven dat het droogproces sommige heilzame elementen kan verwijderen. Ons product is volkomen veilig en behoudt zijn bioactiviteit", legt Christoffer uit.
Maar dat is niet het enige doel. "Uiteindelijk willen we telers laten zien hoe we de afhankelijkheid van kunstmest kunnen verminderen door onze biostimulant te gebruiken," benadrukt Hermann. Het gebruik van deze trucs bij extreme weersomstandigheden is niets nieuws, want Noorse telers doen dit al honderden jaren. Door gebruik te maken van deze opening heeft het team hun biostimulant verder kunnen verbeteren om planten te helpen hittestress, droogte en andere omgevingsdruk te weerstaan.
De startup heeft onlangs 2,7 miljoen NOK (€ 228.000) aan financiering binnengehaald om het onderzoek naar de specifieke bestanddelen van zijn biostimulant te versnellen. "We willen deze verbindingen verder concentreren en het product mogelijk aanpassen aan specifieke gewassen of stressomstandigheden. We willen laten zien dat biostimulanten niet alleen extra kosten met zich meebrengen, maar een waardevol hulpmiddel zijn om de productiviteit en duurzaamheid te verhogen," besluit Herman.
Voor meer informatie:
Kelpinor
Hermann Schips, CEO & medeoprichter
+47 4682 2092
Vågsosen 10
8130 Sandhornøy, Noorwegen
[email protected]
www.kelpinor.no