"Overschakelen van HPS naar LED-belichting kan resulteren in energiebesparingen van 50 -70%. In onze proeven hebben we een energie-efficiëntie van 3,5 tot 5 micromol per joule aangetoond, waarmee we beter presteren dan veel van onze concurrenten. In het beste geval halen ze rond de 3,3 micromol per joule," zegt Halvard Aagaard, CEO van Photosynthetic, een Noorse belichtingsfabrikant gespecialiseerd in LED-verlichting voor film- en tuinbouwdoeleinden.
Momenteel test de leverancier LED-belichting die wordt toegepast als topverlichting om het effect op de teelt van basilicum te meten. De test is in samenwerking met Ravnsborg Gard, een bedrijf dat kruiden in potten produceert voor de markt in Oslo en daarbuiten. "Dit is onze kans om te laten zien hoe onze technologie werkt in dynamische omstandigheden. De kerntechnologie blijft hetzelfde, maar de vormfactor en specifieke kenmerken kunnen worden aangepast op basis van de behoeften van de teler," vertelt Halvard.
Simen Sjølie en Rakibul Islam op de foto bij de proefopstelling
Zoals Halvard uitlegt, werken traditionele HPS-lampen gewoonlijk met een efficiëntie van 1,7 tot 1,85 micromol per joule, waardoor LED's een aanzienlijke verbetering betekenen. Deze verbetering heeft niet alleen te maken met energie-efficiëntie, maar ook met het leveren van op maat gemaakte lichtspectra die de groei van planten bevorderen en het gebruik van hulpbronnen optimaliseren.
Kwaliteit en efficiëntie
De belichtingsoplossingen van Photosynthetics zijn ontworpen om een lichtspectrum op maat te leveren, waardoor de omstandigheden voor iedere groeifase worden geoptimaliseerd. Voor telers zoals Ravnsborg komt dit niveau van maatwerk het testen van de impact van LED-verlichting ten goede. "De resultaten die we zien gaan verder dan de basis groeimetriek. Het op maat gemaakte lichtspectrum stelt ons in staat om de kleur, smaak en algehele kwaliteit van de planten te verbeteren, wat essentieel is om aan de eisen van de markt te voldoen", zegt Rakibul Islam, hoofdwetenschapper bij Photosynthetic.
De technologie opent ook deuren voor experimenten. Ravnsborg onderzoekt hoe subtiele veranderingen in het belichtingsspectrum de prestaties van verschillende gewassen kunnen beïnvloeden. "We kunnen verschillende recepten testen en de perfecte omstandigheden voor elke variëteit identificeren. Deze flexibiliteit helpt ons om ons productassortiment uit te breiden met behoud van hoge kwaliteit," zegt Simen Sjølie, plantenwetenschapper en elektrotechnicus bij Photosynthetic.
Hybride opstellingen
"We gebruiken deze proef om de voordelen van dynamische belichting te laten zien," zegt Halvard. Door de intensiteit en het spectrum van de belichting aan te passen aan de behoeften van de plant, kunnen telers de opbrengst maximaliseren en het energieverbruik minimaliseren, legt hij uit. De stralingshoek van de LED's kan bijvoorbeeld worden aangepast aan de opstelling. Brede hoeken zijn ideaal voor belichting dicht bij de plant, terwijl smallere bundels beter werken voor bovenbelichting in kassen.
Dit aanpassingsvermogen zorgt ervoor dat het licht de planten efficiënt bereikt en de groei bevordert zonder 'energie te verspillen'. De lampen hebben ook standalone drivers die op de lamp zelf of buiten het kweekgebied kunnen worden geplaatst. Deze flexibiliteit is met name nuttig in vertical farms, waar het beheren van warmte van cruciaal belang is, zoals Halvard aangeeft.
Halvard: "Voor kassen, waar HPS-lampen ook als warmtebron dienen, kan de overgang naar LED's een uitdaging vormen. Daarom bieden we hybride opstellingen aan of we adviseren betere isolatie om optimale groeiomstandigheden te behouden," voegt hij eraan toe.
Dit sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van Ravnsborg. Rakibul benadrukt: "Energiekosten zijn een grote zorg voor elke teler, vooral in een gecontroleerde omgeving. Met onze LED's kunnen we deze kosten verlagen en tegelijkertijd de productiviteit verbeteren, een win-winsituatie voor ons." Simen legt uit: "Onze belichtingssystemen creëren uniforme groeiomstandigheden waardoor de variabiliteit waarmee telers vaak te maken hebben, wordt verminderd. Dit leidt tot meer voorspelbare oogsten en hogere opbrengsten."
De kas
Gebruiksvriendelijk
Rift Lab maakt gebruik van hun ervaring met belichting in bioscopen door geavanceerde functies en een gebruiksvriendelijke interface te bieden aan CEA-operators. "Onze besturingssystemen zijn zeer intuïtief. Telers kunnen de belichting eenvoudig aanpassen wat de werkzaamheden makkelijker maakt en de resultaten verbetert."
In samenwerking met systeemintegrators wil het Noorse bedrijf ervoor zorgen dat hun belichtingsoplossingen netjes worden geïntegreerd in bestaande installaties. "We leveren niet alleen belichting; we leveren een complete oplossing die past bij de werkzaamheden van de teler. Het is onze ambitie om oplossingen te creëren die echte voordelen bieden, zoals lagere energiekosten, hogere opbrengsten en een betere controle over de teeltomgeving," zegt Halvard. "Deze proef is nog maar het begin van wat we kunnen bereiken in CEA."
Voor meer informatie:
Photosynthetic
Tel.: +47 758 032 66
[email protected]
www.photosynthetic.com