Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
2022 vs. 2021

Energiegebruik Vlaamse glastuinbouw afgenomen door hoge energieprijzen

Het totale netto primaire energiegebruik door de gespecialiseerde Vlaamse glastuinbouwsector zakt door de hoge energieprijzen van 18.489 terajoule (TJ) in 2021 naar 13.818 TJ in 2022, blijkt uit cijfers van Agentschap Landbouw & Zeevisserij. De gespecialiseerde glastuinbouwsector is met 53% binnen de landbouw de grootste energiegebruiker, waarvan 46% voor groenten onder glas.

Het netto-energiegebruik door de gespecialiseerde groente- en sierteeltbedrijven onder glas bedraagt in 2022 respectievelijk 12.036 TJ en 1.781 TJ. Dat is 46% en 7% van het totale netto energiegebruik door de land- en tuinbouwbedrijven. De energie wordt vooral gebruikt voor verwarming van de serres. De oppervlakte belichte teelt neemt toe.

De afname met een kwart in 2021-2022 komt door het duurder worden van energie door inflatie. Eind februari 2022 dreef de oorlog in Oekraïne de energieprijs nog verder de hoogte in door een lagere beschikbaarheid van Russisch gas. Glastuinbouw anticipeerde door later op te planten en teelten niet te belichten.

Aardgas is de belangrijkste energiedrager en dient hoofdzakelijk als primaire energie voor de vele warmte-krachtkoppelingsinstallaties (WKK's) in de glastuinbouw. Lichte stookolie is goed voor 2%. Biomassa en steenkool nemen telkens 1% voor hun rekening. Warmte wordt slechts beperkt aangekocht omdat er weinig WKK-installaties in samenwerking met een elektriciteitsproducent zijn.

De gespecialiseerde glastuinbouwbedrijven zijn door hun WKK's in eigen beheer een nettoproducent van elektriciteit. Ze leveren samen dus meer elektriciteit aan het net dan dat ze ervan afnemen. Deze situatie is gegroeid door VLIF-investeringssteun en de WKK- en groenestroomcertificatenregeling in het verleden. In 2022 komt deze netto-afname elektriciteit op -6.523 TJ. Dat is minder dan in 2021 als gevolg van de hoge aardgasprijzen.

Momenteel kan de elektriciteitproductie door zonnepanelen nog niet opgesplitst worden naar de verschillende landbouwsubsectoren, maar voor de glastuinbouw zal dat beperkt zijn. Zonder zonnepanelen bedraagt de zelfvoorzieningsgraad voor elektriciteit door brandstofaangedreven productie-installaties, waarbij het onmiddellijk gebruik ten opzichte van het totale gebruik wordt bekeken, in 2022 87%. De overige 13% wordt van het net afgenomen. Voor groenten onder glas is de zelfvoorzieningsgraad voor elektriciteit 93% en voor sierteelt onder glas 47%.

Bron: Agentschap Landbouw & Zeevisserij

Publicatiedatum: