Het zachtfruitseizoen van dit jaar loopt eindelijk ten einde. "De laatste paar partijen frambozen van dit jaar worden momenteel op de markt gebracht. We kunnen nog ongeveer een week kleinere volumes aardbeien van de rassen Hademar en Marona aanbieden. Vooral bij de frambozen kun je zien dat het langzaam maar zeker klaar is. De planten zijn leeg geplukt, er is een gebrek aan licht en zon, hoewel de temperaturen deze week de 20 graden naderen", zegt Jörg Huber, fruitteler uit Achern (regio Oberkirch).
Over het geheel genomen kan het bedrijf terugkijken op een lang en bijna vorstvrij seizoen. "We hadden een vergelijkbaar seizoen in 2011, toen we ook goede Clery-aardbeien konden oogsten vanaf de herfstbloesem tot november en december", herinnert Huber zich, die zowel aan de retail als groothandelaars levert. Zoals bekend vormde het natte en koude weer een uitdaging voor de zachtfruitsector, hoewel de afzet gedurende het hele seizoen goed was. "We hadden het voordeel dat we tot het einde goede kwaliteit konden leveren met stevig, mooi gekleurd fruit."
Jörg Huber (links) en zijn collega's van Fresh Forward op de expoSE dit jaar in Karlsruhe.
Ontvankelijke markt voor late bessen
Een andere factor was de trage start van het seizoen in de belangrijkste teeltgebieden in het Middellandse Zeegebied. Huber: "Door het natte weer was de opbrengst frambozen minder stabiel dan normaal in Spanje en Portugal. De aanvoer van Griekse aardbeien komt nu langzaam op gang: Griekse producten worden in november echter nog steeds tegen vrij hoge prijzen op de markt gebracht, waardoor lokaal fruit qua prijs goed stand kan houden. Het moet ook gezegd worden dat de vraag sterk daalt van midden tot eind oktober. Dit is echter niet per se een nadeel voor ons: dankzij het goede aanbod kan aan deze lagere vraag grotendeels worden voldaan met lokale producten. De korte transportroutes in combinatie met de goede kwaliteit speelt in ons voordeel. Over het algemeen neemt de vraag naar zachtfruit merkbaar af na het einde van het Duitse seizoen."
De laatste aardbeien van het seizoen van dit jaar: het weer in november was beter voor de teelt dan in oktober.
Veranderende aardbeienteelt
Vanwege het weer was het teeltjaar 2024 behoorlijk uitdagend, maar met een constant aangename afzetsituatie, vat Huber samen. "Het voelde alsof er minder promotiecampagnes voor aardbeien waren dan in andere jaren. In het geval van frambozen hebben vooral de groothandelsmarkten veel gekocht, wat heeft bijgedragen aan een stabiele afzet."
Als nauwe samenwerkingspartner van het Nederlandse veredelingsbedrijf Fresh Forward voert Huber elk jaar verschillende rassenproeven uit. In de aardbeiensector staan de laatste jaren vooral de zogenoemde doordragers meer in de belangstelling. "Op korte tot middellange termijn zullen we zien welke rassen zich in de praktijk bewijzen en welke niet. Wat aardbeien betreft, zijn we een klassiek vollegrond bedrijf: we streven er echter naar om onze bestaande vollegrond capaciteiten in de komende jaren geleidelijk te vervangen door tunnelsystemen," besluit Jörg Huber.
Jörg Huber teelt frambozen en kersen op elk ongeveer een hectare. Onlangs werden de frambozenrassen Mapema, Kweli, Enrosadira en Clarita aangeboden. De groothandelsprijzen lagen rond de € 12 per kg.
Voor meer informatie:
Huberhof- Önsbach
Jörg Huber
Gewerbestrasse 45
77855 Achern, Duitsland
Tel: +49 (0)7841 67 30 128
[email protected]
www.huberhof-baden.de