Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kans op virusoverdracht door Nesi 'praktisch nihil'

Extra Tuta-schade in Marokko door vrees voor ToBRFV

Aan het einde van het vorige tomatenexportseizoen in Marokko (2023/2024) leden telers in de regio Souss Massa ernstige verliezen door Tuta absoluta. Een teler beschreef de gebeurtenis als "de ernstigste sinds 2015" en schatte de door de plaag veroorzaakte schade op 20% van de volumes.

In het vorige seizoen (2022/2023) hadden telers te kampen met ToBRFV, wat leidde tot verwarring en vragen met betrekking tot het planten: de keuze van ras, areaal en plantdatum, maar ook biologische bestrijding of het gebruik van Nesi.

Een teler zei destijds: "Marokkaanse telers geloven vaak dat biologische bestrijding bijdraagt aan de verspreiding van ToBRFV omdat de gebruikte insecten mechanische vectoren van het virus zijn." Dezelfde teler verzekerde dat geen enkele wetenschappelijke studie deze angst onderbouwt, maar dat het niettemin een veelgehoorde overtuiging is onder telers.

Volgens Benoît Vuillaume, Managing Director van Koppert Marokko, toont de correlatie tussen de verspreiding van Tuta absoluta en het niet-gebruiken van Nesi de doeltreffendheid van Nesi aan. Hij legt uit: "Aan het begin van vorig seizoen waren de telers in Marokko vooral bang voor het ToBRFV-virus. Uit angst voor het virus besloten ze om weinig of geen gebruik te maken van Nesi om Tuta te bestrijden. Ondanks het gebruik van andere methoden werd het aan het einde van het seizoen duidelijk dat dit niet voldoende was.Tuta werd voor veel telers een ramp waardoor velen van hen gedwongen werden om het gewas vroegtijdig te oogsten. Bij Koppert wisten we al dat er wetenschappelijke studies zijn die bevestigen dat het gebruik van Nesi essentieel is voor de bestrijding van Tuta. Dit is ook al aangetoond in andere gebieden in de wereld met hetzelfde probleem."

Hadden de telers die ervoor kozen om de gevolgen van Tuta te dragen in plaats van ToBRFV, de juiste aanpak? Vuillaume antwoordt: "De boodschap die we de telers aan het begin van het seizoen hebben meegegeven is dat de kans op virusoverdracht met Nesi (of andere insecten) praktisch nihil is. Dit is ook bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Het is wetenschappelijk bewezen dat, met de juiste preventieve maatregelen, biologische bestrijding van Tuta door Nesi zeer effectief is."

De leverancier van biologische gewasbeschermingsoplossingen vervolgt: "De belangrijkste preventieve maatregel die we telers aanraden, is dat ze bij hoge Nesi-populaties en na zware snoei het snoeihout in de kas moeten laten drogen voordat ze het verwijderen. Op deze manier is het plantmateriaal al droog wanneer het uit de kas wordt gehaald en is de Nesi nauwelijks mobiel. Het zal zich dan niet verplaatsen naar andere gezonde planten, waardoor de kans op overdracht van het virus tot een minimum wordt beperkt."

Vuillaume concludeert: "We kunnen het gebruik van Nesi adviseren en daarbij vermelden dat het uitzetten van zaailingen nog effectiever is. Dit wordt in Marokko niet gedaan. Het gebruik van andere gewasbeschermingsmethoden, zoals entomopathogene nematoden, kan een extra middel zijn waarmee rekening moet worden gehouden."

Veel Marokkaanse telers hebben gemeld dat Tuta absoluta resistentie heeft ontwikkeld tegen gewasbeschermingsmiddelen die in Europa zijn toegestaan. Het recente verbod van de Europese Unie op verschillende werkzame stoffen verhoogt de resistentie van de plaag, wat de situatie dit seizoen nog ingewikkelder kan maken. Integrated Pest Management, inclusief biologische bestrijding, blijft volgens hen de effectiefste oplossing tegen Tuta, zo lang het samen kan gaan met de bestrijding van ToBRFV.

Voor meer informatie:
Benoît Vuillaume
Koppert Marokko
Tel.: +34950554464
[email protected]