Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Harm Keurhorst, LIF Group:

“Verse kruiden binnen handbereik”

Tholen - Wie kent het niet, die onmiskenbare geur en smaak van vers geplukte kruiden? Steeds meer horecaondernemers ontdekken de toegevoegde waarde van verse kruiden in hun gerechten én als eyecatcher. LIF Group speelt hier handig op in met hun innovatieve kruiden-binnen-handbereik-systemen. Het complete ontzorgingspakket maakt verse kruiden en eetbare bloemen binnen handbereik voor elke professional, of die nu werkt in fine dining of in een laagdrempeliger restaurant.

Slim systeem, minimaal onderhoud
Het begon enkele jaren geleden met de introductie van kruidentorens – een ingenieus systeem dat verse kruiden optimaal laat groeien met minimale verzorging. "Groene vingers zijn niet nodig," verzekert Harm. "Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is het kruidenpotje in de toren plaatsen en wekelijks het waterreservoir bijvullen."



LIF Group biedt nu twee systemen aan: een buitentoren en een speciaal ontwikkelde binnenstelling. "Uit de praktijk bleek dat de torens het beste buiten functioneren," legt Harm uit. "Voor binnenlocaties hebben we een apart systeem ontwikkeld met LED-verlichting voor optimale groei. Zo kunnen restaurants zonder buitenruimte het hele jaar door genieten van verse kruiden, rechtstreeks van de plant. Niet alleen handig, het is ook een mooie eyecatcher in de keuken of het restaurant zelf."
LIF Group richt zich vooral op exclusieve horeca, maar ziet ook kansen daarbuiten. "We merken dat hotels en restaurants die nét onder dat niveau zitten, graag experimenteren met bijzondere kruiden," zegt Harm. "Via ons systeem kunnen we hen specialties aanbieden die normaal niet voorhanden zijn."

Verrassende smaakmakers
Voor in hun systemen biedt LIF Group een breed assortiment van, afhankelijk van het seizoen, zo'n 80 tot 100 soorten kruiden en eetbare bloemen. En het aanbod blijft groeien. "We luisteren goed naar wat chefs willen," zegt Harm. "Als een chef met een idee komt, bespreken we met onze kwekers of we dat kunnen leveren. Als het een succes blijkt, nemen we het op in ons assortiment."



Een recente toevoeging is Vietnamese koriander, een robuust alternatief voor gewone koriander. "Normale koriander is moeilijk te telen en heeft een korte houdbaarheid," vertelt Harm. "De Vietnamese variant is steviger en heeft dezelfde frisse smaak, maar is veel makkelijker te onderhouden. Ideaal voor ons systeem."
Een andere favoriet onder chefs is Oxalis. Deze bijzondere plant levert zowel eetbare bladeren als bloemen, maar de bloemen zijn alleen vers te gebruiken. "Als je ze knipt, sluiten ze binnen een uur. Chefs moeten ze dus op het laatste moment gebruiken, wat het extra exclusief maakt voor fine dining."

Educatie als groeimotor
Hoewel kruiden steeds populairder worden, is er nog veel onbekend. LIF Group zet daarom stevig in op kennisoverdracht. In samenwerking met ROC's zoals Flevoland, Mondriaan en Twente wordt de volgende generatie koks voorbereid op het werken met verse kruiden. Harm: "Door ze vroeg kennis te laten maken met verse kruiden, zien ze dat smaak niet uit een pakje of zakje hoeft te komen."

Daarnaast ontwikkelde LIF Group speciale lespakketten voor basisscholen, waarmee kinderen spelenderwijs kennismaken met verse kruiden. "Het is fantastisch om te zien hoe enthousiast kinderen reageren op het proeven en ruiken," vertelt Harm. "En niet alleen de kinderen leren, ook veel leerkrachten ontdekken nieuwe smaken, hopelijk brengen ze die kennis ook mee naar huis." LIF Group heeft namelijk ook een webwinkel waar consumenten kruiden in pot kunnen bestellen. Zo zaaien ze met de educatieve projecten op scholen consumenten voor nu en de toekomst.

Duurzaam hergebruik
Het bedrijf gaat verder dan alleen leveren. LIF Group komt maandelijks langs om de kruidentorens te onderhouden. Afnemers worden hierin volledig ontzorgd. Want hoewel de verse kruiden in de kruidentoren en -stelling lang meegaan, komt er een moment dat ze vervangen moeten worden. Bijvoorbeeld omdat de plantjes uitgeplukt zijn of te groot worden voor het potje. "Het is zonde om die weg te gooien. Veel plantjes groeien namelijk gewoon verder als ze in de volle grond worden geplaatst," zegt Harm.

Daarom is LIF Group gestart met Kruidenavontuur Wenum. Dit project richt zich op het hergebruik van kruidenplanten die niet meer geschikt zijn voor de horeca, maar nog wel een sterk wortelgestel hebben. "In plaats van deze planten weg te gooien, herplanten we ze in een gemeenschappelijke kruidentuin," legt Harm uit. Deze kruidentuin is toegankelijk voor buurtbewoners, scholen en lokale restaurants. "Het is een laagdrempelig initiatief dat bijdraagt aan duurzaamheid, en tegelijkertijd kunnen mensen met een kleinere portemonnee ook gebruikmaken van verse kruiden."



Het Kruidenavontuur wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Apeldoorn en crowdfunding. "We zijn blij dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de gemeenschap en tegelijkertijd bewustwording kunnen creëren over het gebruik van verse kruiden," legt Harm uit. "Zo creëren we een mooie kruisbestuiving tussen bedrijfsleven, onderwijs en de lokale gemeenschap, en maken we verse kruiden binnen handbereik voor iedereen die de smaak te pakken heeft."

Dit artikel verscheen eerder in editie 11, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
LIF Group
Stadhoudersmolenweg 190
7317 AZ Wenum-Wiesel
Tel: +316 12 75 40 58
https://www.debesteversekruiden.nl/
[email protected]