Tholen - Voor Ron den Hoedt is 'El Dorado' meer dan een verwijzing naar de mythische stad van goud. In zijn dagelijkse werk bij El Dorado Netherlands (EDN), waar hij handelt in biologische groenten en fruit, jaagt hij op de beste producten voor zijn klanten. Maar wanneer hij het kantoor verlaat, begint zijn zoektocht naar iets heel anders: sportief succes als bondscoach van het Nederlands Goalball Team.
Ron den Hoedt
Van basketbal naar goalball
Na meer dan 30 jaar ervaring als basketbalcoach voelde Ron dat het tijd was voor iets nieuws. "Tijdens een van mijn laatste basketbalwedstrijden sprak ik met Krista van Alten, die destijds coach was van de tegenstander," vertelt Ron. Deze toevallige ontmoeting bleek het begin van een nieuw avontuur. Krista, die zelf ervaring had als assistent-coach van het nationale Goalballteam in het Verenigd Koninkrijk, stelde Ron voor om samen het Nederlandse Goalball Team te coachen. Voor Ron, die nooit eerder met visueel beperkte sporters had gewerkt, was dit een onbekend terrein, maar juist dat zag hij als een spannende uitdaging. "Hoe leg je iets uit aan iemand die jouw voorbeeld niet kan zien? Hoe creƫer je een veilige omgeving voor atleten die jou niet kunnen zien?"
Goalball is een teamsport, speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. Twee teams van drie spelers strijden op een rechthoekig speelveld, waarbij het doel is om de bal, die een belletje bevat, in het doel van de tegenstander te werpen. Het unieke aan de sport is dat alle spelers, ongeacht hun zichtvermogen, een geblindeerde bril dragen, zodat ze volledig moeten vertrouwen op hun gehoor en ruimtelijk bewustzijn.
Het spel vereist een combinatie van verdediging, strategie en communicatie tussen de spelers. "Het teamgevoel en de samenwerking zijn cruciaal in goalball," legt Ron uit. "Spelers moeten constant overleggen over waar de bal is, wie er gooit, wie waar ligt en hoe ze het beste kunnen verdedigen." Naast het fysieke aspect ontwikkelt de sport ook mentale vaardigheden, zoals het snel reageren op geluiden en anticiperen op de bewegingen van de bal.
Olympische ambities
Hoewel Nederland in 1980 al eens een bronzen medaille behaalde op de Paralympische Spelen, speelt het Nederlandse team tegenwoordig in de Europese C-klasse. Ron en zijn team hebben een duidelijk doel voor ogen: deelname aan de Paralympische Spelen van 2032 in Brisbane. "Het zou fantastisch zijn om al in 2028 in Los Angeles te staan, maar we moeten realistisch zijn. We hebben nog een lange weg te gaan," vertelt Ron. De weg naar de top begint met het promoveren van de C- naar de B-klasse, een stap die ze hopen te zetten tijdens het Europees Kampioenschap in april 2024 in Frankrijk. Vanuit daar willen ze doorgroeien naar de A-klasse, wat hen dichter bij deelname aan de Paralympische Spelen brengt.
Uitdagingen voor de sport en het team
Goalball is een relatief kleine sport in Nederland, met slechts zeven verenigingen. Hierdoor is de poule van spelers waaruit het nationale team kan selecteren beperkt. "Parallel aan onze doelstellingen voor het nationale team, willen we de breedtesport verder ontwikkelen," legt Ron uit. "Zonder een sterke basis van spelers kunnen we geen topprestaties leveren."
Een ander obstakel is financiering. Omdat Goalball nog geen onderdeel is van NOCNSF, is het team volledig afhankelijk van Gehandicaptensport Nederland, een bond met een bescheiden budget. Hierdoor is het moeilijk om voldoende trainingsfaciliteiten en middelen te verkrijgen. "We zijn op zoek naar sponsoren die ons kunnen helpen om meer te trainen, clinics te volgen en toernooien te spelen," zegt Ron.
Een doorbraak in de naamsbekendheid van Goalball kwam tijdens de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs, toen de NOS een item over de sport uitzond. "Onze telefoons stonden roodgloeiend na de uitzending," zegt Ron enthousiast. "Het was de eerste keer dat Goalball op nationale televisie te zien was, en het zorgde voor een flinke boost in de belangstelling."
Ron hoopt dat deze media-aandacht een blijvend effect zal hebben, niet alleen voor het nationale team, maar ook voor de sport in het algemeen. "We willen mensen met een visuele beperking de kans geven om kennis te maken met deze intensieve en uitdagende sport."
Een volle agenda
De balans vinden tussen zijn werk bij EDN en zijn rol als bondscoach is niet altijd makkelijk, geeft Ron toe. "Er gaan veel uren in zitten. Naast de trainingen ben ik bezig met het maken van analyses, plannen en het zoeken naar meer bekendheid voor de sport," vertelt hij. Gelukkig kan hij rekenen op de steun van zijn familie, wat hem de ruimte geeft om zijn passie voor Goalball na te streven. Hoewel EDN als jong bedrijf op dit moment nog geen sponsor kan zijn voor het Nederlandse Goalball Team, sluit Ron niet uit dat dit in de toekomst kan veranderen. "Als we groeien, zou het fantastisch zijn om op die manier iets terug te geven aan de sport."
Dit artikel verscheen eerder in editie 11, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
El Dorado Netherlands B.V. (EDN)
Zuideinde 77
2991 LK Barendrecht
Tel. +31-6-14465667
[email protected]
https://ednbv.com