Op 13 november 2024 voerde het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard samen met diverse diensten in Zuid-Holland een teeltwisselcheck uit in de glastuinbouwgebieden.
Rond de teeltwisseling zien ze vaker overschrijdingen van nutriƫnten (voedingsstoffen) en gewasbeschermingsmiddelen (bestrijdingsmiddelen) in de sloten en vaarten van deze gebieden. De handhavers richtten zich op deze handhavingsdag daarom vooral op de risico's die een teeltwissel met zich mee kan brengen voor de waterkwaliteit.
Resultaten
Ze hebben meer dan vijftig bedrijven bezocht, in samenwerking met DCMR Milieudienst Rijnmond en omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH). Hierbij hebben ze meerdere overtredingen vastgesteld zoals lekkende containers met groenafval waarbij afvalwater in de bodem of in de sloot terechtkwam. En de onbeschermde opslag van substraatmateriaal (kunstmatige bodems voor plantengroei) en gewasrestanten (overgebleven delen van planten) op het erf, waaruit afvalwater richting de bodem of de sloot stroomde.
Deze overtredingen vormen een bedreiging voor de waterkwaliteit. Waar nodig, is direct actie ondernomen. Daarnaast hebben ze kwekers aangesproken op hun zorgplicht: het voorkomen van lozingen op de bodem of het water.
Gelukkig werd bij veel bedrijven de teeltwissel op de juiste manier uitgevoerd. Ook ontvingen zij positieve reacties van kwekers, en verliepen de gesprekken in een goede sfeer.
Bundeling van krachten
De teeltwisselcheck is een samenwerking tussen het hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, waterschap Hollandse Delta, hoogheemraadschap van Delfland, diverse omgevingsdiensten (Haaglanden, West-Holland, Midden-Holland, Zuid-Holland Zuid) en DCMR Milieudienst Rijnmond. Deze samenwerking versterkt de handhavingskracht en zorgt ervoor dat alle betrokken diensten hun kennis en capaciteit bundelen. Door de handen ineen te slaan, hopen ze de piek van vervuiling die door teeltwissel ontstaat, nog beter tegen te gaan. Zo dragen ze bij aan een duurzame teeltwissel die zorgt voor schoon water, een gezonde bodem en een duurzame leefomgeving.
Bron: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard