Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
gemorrel aan energiebelasting glastuinbouw

Links blijft strijden tegen fossiele subsidies

In politiek Den Haag is men druk bezig het Belastingplan voor 2025 voor het eind van dit jaar klaar te maken. Onderdeel van dat plan zijn belastingverhogingen voor de glastuinbouw. Bijna een jaar geleden namen Tweede en Eerste Kamer hiervoor een wet aan.

Een amendement vanuit GroenLinks/PvdA om 'fossiele subsidies' per 1 januari 2025 af te schaffen, haalde het onlangs bij lange na niet. 38 handen gingen omhoog, van de 150. Onder de 'fossiele subsidies' valt het verlaagde energiebelastingstarief voor de glastuinbouw. Dat tarief wordt afgebouwd richting 2035, maar de linkse partijen wilden dit toch al per 1 januari helemaal stoppen.

CO2-heffing
Er is haast gemoeid bij het afronden van de belastingplannen. De voorbereiding van de uitvoering is al gestart, zonder dat de Eerste Kamer het Belastingplan 2025 al heeft aangenomen. De Tweede Kamer nam het plan op 14 november aan.

Stemming in de Eerste Kamer staat voor 17 december op de agenda. Mocht de Eerste Kamer het plan niet aannemen, dat heeft dat 'forse consequenties' waarschuwt de staatssecretaris van Financiƫn.

Duidelijk is in ieder geval dat als de Eerste Kamer het Belastingplan 2025 niet aanneemt, de CO2-heffing voor de glastuinbouw door de Belastingdienst niet uitgevoerd kan worden per 1 januari 2025, omdat de wettelijke grondslag ontbreekt.