Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe rond autonome teelt in AGROS II

In de glastuinbouw is de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor datagedreven of autonoom telen. De bedrijfsvoering wordt steeds complexer en er is behoefte aan data en beslissingsondersteuning om de juiste keuzes in de teelt te kunnen maken. In de afgelopen jaren zijn in het (eerste) AGROS project de eerste stappen richting een autonome teelt gezet. Er is fysiologische kennis ontwikkeld om te bepalen wat de belangrijke plantprocessen zijn, sensoren om deze te kunnen meten en de intelligente algoritmes om de kas aan te kunnen sturen. Deze bouwstenen zijn gecombineerd en toegepast in een succesvolle validatieproef, waarin drie komkommerteelten werden aangestuurd door teeltdeskundigen, een AI algoritme en een Digital Twin.

"In deze teelten werd nog gestuurd op basis van handmatige metingen van gewaseigenschappen", zegt Anja Dieleman, onderzoeker bij de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, en projectleider van AGROS. "Maar een essentieel onderdeel van een autonome kassturing is de beschikbaarheid van continue data van gewas, substraat en klimaat met sensoren. Om dat te kunnen doen, moeten nog stappen gezet worden in het ontwikkelen van de juiste sensoren".

Om dat mogelijk te maken is door een consortium van bedrijven een vervolg op AGROS ingediend bij de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen. "Dat voorstel is gelukkig goedgekeurd, dus kunnen we verder aan dit onderwerp werken in het vervolgproject "AGROS II: volgende stappen naar een autonome kas"" zegt Anja Dieleman.

Soft sensoren
"Een van de onderdelen van AGROS II is de ontwikkeling van "soft sensoren". Dit zijn combinaties van meerdere sensoren, of van een sensorsignaal met een berekening. Hiermee kunnen de sensordata continu gecontroleerd worden om fouten te voorkomen. Dat zal de betrouwbaarheid van een regeling gebaseerd op sensordata sterk zal vergroten en daarmee de risico's daarvan verkleinen. Dit is essentieel voor de toekomstige toepassing van autonoom telen."

"Daarnaast gaan we in dit project werken aan het vaststellen van relaties tussen klimaat, teeltmaatregelen en plantprocessen, om te kunnen gebruiken in de regeling. En gaan we verder met het ontwikkelen van AI algoritmes om de kas autonoom aan te kunnen sturen. Dit alles met als doel een bijdrage te leveren aan een duurzame, energie-effciente en rendabele glastuinbouw".

In het project "AGROS II: volgende stappen naar een autonome kas" werkt de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research samen met Nunhems/BASF Vegetable Seeds, Cultilène, Mechatronix, Stichting KIJK, Delphy, Greenport West Holland, Agrolux, Van der Hoeven Horticultural Projects, VDL ETG en Source.ag, met financiering door Gemeente Lansingerland, Innovatiefonds Hagelunie en de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

Bron: WUR

Publicatiedatum: