Er zijn constant ontwikkelingen op het gebied van elektrificatie in de tuinbouw. Tijdens de jaarbijeenkomst van het Glastuinbouwpact Bommelerwaard en Tielerwaard is dit thema uitvoerig besproken, deelt Gerard Selman op Glastuinbouw Nederland.
Bijna honderd tuinders en belangstellenden kwamen woensdag samen op het bedrijf van chrysantenstekbedrijf Deliflor Hoogveld om naar verschillende experts te luisteren. Een van de sprekers was Adri Bom-Lemstra.
Energielobby
"Ondernemers worden stevig geraakt met de komende belastingtarieven," vindt Glastuinbouw Nederland voorzitter Adri Bom-Lemstra. Zij geeft een inkijkje in het lobbywerk dat de brancheorganisatie de afgelopen jaren heeft gedaan. "Het verlaagde tarief wordt uitgefaseerd, de energiebelastingtarieven stijgen en de WKK-vrijstelling wordt ingeperkt."
Door het werk van Glastuinbouw Nederland worden deze extra kosten gefaseerd ingevoerd, in plaats van abrupt in één keer in 2025, zoals het plan was, zoals het verlaagde tuinbouwtarief, dat tot 2035 wordt afgebouwd. 'Dat het echt pijn gaat doen zien wij ook, maar wij zorgden dat er meer tijd is gecreëerd om hierop te anticiperen voor te bereiden. En met deze regels is er in ieder duidelijkheid.'
Differentiëren in energiebronnen
Ook aanwezig was Stijn Schlatmann, tuinbouwenergie-expert bij BlueTerra. Met realistische scenario's laat hij zien welke mogelijkheden de tuinders in de zaal hebben om in de toekomst de energie te kunnen blijven betalen, "want de buitenwereld is nog nooit zo guur geweest. De markt, de prijzen en de overheid, alles is in beweging".
Schlatmann ziet drie belangrijke pijlers. Allereerst helpt besparen op energie altijd, bijvoorbeeld met schermen en efficiënt ontvochtigen. Daarnaast kan duurzaam verwarmen, bijvoorbeeld met een individuele warmtepomp, een oplossing zijn. Tot slot blijft zijn advies wel: differentieer met je energiebronnen. Als er geen zon of wind is, kan je beter een WKK achter de hand hebben, al is aardgas een onbetrouwbare bron geworden. Per teelt en locatie kan de beste energiemix toch sterk verschillen, dus individueel de rekensom maken blijft belangrijk.
Naast energie kwamen ook andere kostenstijgingen aan de orde, zoals arbeid. Henk-Jan van Ooijen van ISO Horti Innovators vertelde daarom de stand van zaken op het gebied van robotisering. Ook kwam Karin Ipema van OCAP voor de groep om te vertellen over de tijdlijn voor het groene CO2-leidingnetwerk in de regio. Haar verwachting is dat OCAP de eerste CO2 zal kunnen gaan leveren begin 2028.
Bron: Glastuinbouw Nederland