Tholen - Na een aantal moeilijke jaren krabbelt de asperge- en zachtfruitsector weer langzaam op. Zoveel werd duidelijk tijdens de expoSE in Karlsruhe, een tweedaagse vakbeurs die geheel in het teken staat van asperges en zachtfruit. Met om en nabij de 440 exposanten vanuit alle schakels van de keten en tal van Europese landen kijken zowel de organisatie als de standhouders al met al terug op een geslaagde beurs.
De overmatige neerslag in grote delen van Europa heeft zichtbaar zijn sporen nagelaten. Veel telers in de Benelux en de Duitstalige landen kijken teelttechnisch dan ook terug op een uiterst moeilijk jaar. Niettemin is de stemming in de sector na een aantal moeizame jaren weer aan de beterende hand, melden zowel vertegenwoordigers van teelt en handel als toeleveranciers. De bereidheid om te innoveren en investeren lijkt dan ook in beide sectoren (zachtfruit en asperges) weer wat toe te nemen. Na de aanvankelijke scepsis lijkt met name de van oudsher wat conservatievere Duitse markt nu ook meer open te staan voor automatisering en digitalisering, waarbij ook KI inmiddels definitief haar intrede heeft gedaan.
Klik hier voor de fotoreportage.
Nederlandse standhouders op de expoSE 2024. Met de klok mee: Ronnie Kersten van Fresh Forward te midden van twee Duitse collega's, Jasper Slaghekke van Sismatec met partner Massimo Bellotti van Cartonpack, Chris Engels bij de EcoSpader en het team van Teboza, dit keer zonder directeur Will Teeuwen die wegens ziekte eerder huiswaarts keerde.
Aardbeien: Doordragers en beschermde teelt in de lift
Voor wat betreft aardbeien zijn met name veel Duitse telers gecharmeerd van de zogenoemde doordragers. Deze trend zal zich naar verwachting ook in de komende jaren voortzetten. Hetzelfde geldt voor de beschermde teelt, voornamelijk op stellages en in tunnels, die nog elk jaar verder toeneemt. Dit gaat ten koste van de klassieke vollegrondsteelt, die door de toenemende gevolgen van klimaatverandering, inmiddels voor veel telers te riskant is geworden.
Asperges: Aantal telers loopt terug
Zoals genoegzaam bekend zat de aspergesector de voorbije jaren in de hoek waar de klappen vallen. Moeizame oogstjaren in combinatie met de inflatie en dalende koopkracht zorgden bij veel telers en coöperaties voor kopzorgen. In grote delen van Duitsland loopt het aantal teeltbedrijven ondertussen geleidelijk verder terug. Zorgwekkend is dit volgens coöperaties en toeleveranciers vooralsnog niet, aangezien dit voor een groot deel gecompenseerd wordt door de schaalvergroting van grote, bestaande bedrijven met meer slagkracht. Mechanisatie lijkt daarbij de norm, of het nu gaat om foliemanagement of oogsttechniek. Zo maakte Christiaens tijdens de beurs bekend de 25e oogstmachine Chris te hebben verkocht. Op rasniveau viel er ook een noviteit de vermelden: Bejo maakte immers van de gelegenheid gebruik het nieuwe ras 'Genius' (wit, middelvroeg) officieel te lanceren.
Breder beursaanbod goed ontvangen
Qua innovatie geeft beursorganisator VSSE overigens het goede voorbeeld. De expoSE geldt immers al lang niet meer als pure asperge- en aardbeienbeurs, onder de exposanten vindt men vandaag de dag ook vertegenwoordigers uit andere takken van de fruitteelt, waaronder blauwe bessen, frambozen maar ook steenfruit. Hetzelfde geldt voor de groenteteelt: Naast asperge is er ook volop aandacht voor andere (vollegronds)producten, waaronder pompoenen, zoete aardappel, prei en vruchtgroente. Dit trekt zich door in de seminars die ook dit jaar aanvullend op de 'klassieke' exposantenbeurs plaatsvonden. Zo was er voor de eerste keer een steenfruit-forum dat bijzonder goed ontvangen werd en tevens een nieuw publiek aanboorde.
Klik hier voor de fotoreportage
Voor meer informatie:
www.expo-se.de