"Fusarium vormt een van de grootste uitdagingen voor telers van kasgroenten in Ontario en British Columbia. Alleen al in Leamington zij dit jaar meer dan 400 acres paprika's uit productie genomen als gevolg van Fusarium. Er gingen drie maanden teelt verloren, wat een grote economische klap is voor telers," zegt Michael Brownbridge, Sr. Technical Services Manager bij BioWorks.
Hij legt uit dat de ziekte hardnekkig is en dat de sporen aanwezig zijn in de bodem, het water en de lucht, waardoor preventie de enige haalbare oplossing is. Op de Canadian Greenhouse Conference gaf Michael de presentatie 'Can We All Just Get Along? Said the Microbe to the Molecule', waarin hij zich richtte op de integratie van microbiële biofungiciden, biostimulanten en conventionele middelen voor gewasbescherming om Fusarium aan te pakken.
Trichoderma T22 parasiteert op Rhizoctonia
De rol van biologische middelen
Microbiële biofungiciden, zoals die op basis van Trichoderma-soorten, hebben zich ontpopt tot cruciale hulpmiddelen in de strijd tegen Fusarium, legt Michael uit. "Deze nuttige microben koloniseren de plantenwortels, concurreren beter dan ziekteverwekkers en produceren metabolieten die de ontwikkeling van ziekten tegengaan. Daarnaast stimuleren ze de natuurlijke verdedigingsmechanismen van de plant, waardoor de plant beter bestand is tegen infecties en omgevingsstress."
Michael benadrukt de veelzijdige voordelen van het gebruik van biofungiciden. "Ze beschermen de wortels, verbeteren de opname van voedingsstoffen en verbeteren de groei van de haarwortels, wat cruciaal is voor de opname van water en voedingsstoffen", legt hij uit. "Dit leidt tot gezondere, productievere planten, zelfs onder stressvolle omstandigheden met hoge temperaturen."
Strategieën combineren
Michael benadrukt de voordelen van het integreren van biologische middelen met conventionele strategieën voor gewasbescherming, met name in systemen met een hoge ziektedruk. "Wanneer ze in combinatie met conventionele producten worden gebruikt, kunnen microbiële biofungiciden de algehele werkzaamheid verbeteren en tegelijkertijd de afhankelijkheid van chemische middelen verminderen", zegt hij. Timing en toepassing zijn echter cruciaal voor succes.
"Telers die biofungiciden op basis van Trichoderma gebruiken, moeten bijvoorbeeld vroeg in de vermeerderingsfase beginnen met de behandelingen en gedurende de hele teelt een consistent regime aanhouden. Deze proactieve aanpak zorgt ervoor dat planten beter bestand zijn tegen ziekteverwekkers voordat de ziektedruk toeneemt."
BioWorks RootShield op paprika's
Kansen en uitdagingen
Michael merkt dat het gebruik van biofungiciden en biostimulanten toeneemt naarmate de sector minder afhankelijk wordt van chemische bestrijdingsmiddelen. Toch blijven er uitdagingen. "Een hoge ziektedruk is niet het moment om met biologische middelen te beginnen," waarschuwt hij. "Deze middelen werken het best als preventieve maatregelen en een juiste toepassing is de sleutel tot hun effectiviteit."
Hij voegt eraan toe dat educatieve middelen en ondersteuning van bedrijven als BioWorks essentieel zijn om telers te helpen deze programma's succesvol te implementeren. "We bieden gedetailleerde protocollen en werken nauw samen met telers om oplossingen op maat te maken die voldoen aan hun specifieke behoeften," zegt Michael. "Het gaat om het vertalen van onderzoek naar praktische toepassingen die telers in hun systemen kunnen integreren."
Een geïntegreerde aanpak
Omdat Fusarium telers blijft uitdagen, onderstreept Michael het belang van een geïntegreerde aanpak. "Bij IPM gaat het niet om een keuze tussen chemie en biologie, maar om het gebruik van alle beschikbare middelen om gewassen te beschermen en de productiviteit te maximaliseren", besluit hij.
Voor meer informatie:
BioWorks
[email protected]
bioworksinc.com