Op dinsdag 19 november vond de workshop Kasdekmaterialen en schermen in Bleiswijk plaats. De nieuwste ontwikkelingen om energie te besparen werden besproken. Met onder andere diffuus licht, Low-Ɛ glas, schermen en ontvochtigen. De workshop werd georganiseerd door Kas als Energiebron, Glastuinbouw Nederland en Wageningen University & Research.
De dag stond in het teken van vooruitstrevende oplossingen op het gebied van diffuus licht, Low-Ɛ glas, schermen en ontvochtiging, deelt Liesanne Wieleman op Kas als Energiebron. Nadat Dennis Medema van Glastuinbouw Nederland een update gaf over wat er speelt op energiegebied in de glastuinbouw, gingen verschillende sprekers in op de nieuwste materialen en technieken die bijdragen aan een duurzamere en efficiëntere teelt. Dit gaf waardevolle inzichten en praktische handvatten om de transitie naar een fossielvrije glastuinbouw te versnellen.
Nieuwe ontwikkelingen in kasdekmaterialen en schermen
Silke Hemming trapte af met een overzicht van ontwikkelingen in kasdek- en schermmaterialen. Voorbeelden zoals antireflectieglas en nieuwe technieken om licht hoog-diffuus te maken, lieten de impact zien van meer licht en diffuusheid in de kas. Daarnaast kwamen innovaties aan bod zoals lage-emissiecoatings, anti-drip coatings en materialen die het zonlichtspectrum kunnen aanpassen. Deze technologieën bieden niet alleen meer lichtopbrengst, maar spelen ook een cruciale rol in energiebesparing.
Het effect van diffuus licht op gewas en energieverbruik
Guido van Stekelenburg ging dieper in op de voordelen van diffuus glas. Begrippen als hemisferische transmissie en Hortiscatter werden toegelicht, evenals hun meetmethoden en praktijkresultaten. Diffuus licht verbetert de lichtverdeling in de kas, wat kan leiden tot hogere productiviteit en energie-efficiëntie.
Energiebesparing door Low-Ɛ glas
Frank Kempkes besprak de werking van Low-Ɛ glas, dat energiebesparingen van 15-20% mogelijk maakt door stralingsverlies te verminderen. Dit type glas biedt niet alleen energiebesparing, maar behoudt ook een optimaal kasklimaat, wat essentieel is voor gewasgroei.
Slim schermgebruik voor een fossielvrije toekomst
Met de huidige hoge energieprijzen kwam ook het gebruik van schermen uitgebreid aan bod. Hemming benadrukte het belang van de juiste schermeigenschappen en -toepassing, zoals lucht- en vochtdoorlatendheid. Praktische inzichten werden gedeeld om telers te helpen bij hun transitie naar fossielvrije productie.
Energiebesparing door ontvochtigen
Feije de Zwart ging in op het belang van energiezuinige vochtbeheersing. Met technieken zoals luchten, schermkieren, ventilatoren, buitenluchtaanzuiging en actieve ontvochtiging met warmteterugwinning kunnen telers zowel vocht reguleren als energie besparen. Het perspectief op energiebesparing door deze methoden werd uitgebreid toegelicht.
Kasenergiewijzer: een tool voor fossielvrije teelt
Gert-Jan Swinkels presenteerde de Kasenergiewijzer, een nieuwe tool ontwikkeld in samenwerking met toeleveranciers. Deze tool maakt het mogelijk om de impact van technieken zoals LED-verlichting, ontvochtiging, schermen en duurzame energiebronnen te vergelijken. Met concrete voorbeelden werden de voordelen van een tweede scherm, de overstap naar LED en het gebruik van geothermie of WKO inzichtelijk gemaakt. Wil je de tool ook uitproberen? Dat kan via deze link.
Bron: Kas als Energiebron