Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gevolgen van EU-verboden op gewasbeschermingsmiddelen voor Marokkaanse telers

Het schrappen van verschillende werkzame stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen die door de Europese Unie zijn goedgekeurd, heeft verwarring veroorzaakt onder Marokkaanse telers. CropLife, de vereniging van leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen in Marokko, heeft in november een impactstudie laten uitvoeren om de aanpassing aan de nieuwe regelgeving te onderzoeken.

Boubker El Ouilani, voorzitter van CropLife, deelt de bevindingen van de studie: "De impactstudie, uitgevoerd door dr. Ezzahiri, dr. Bouhache en dr. Chtaina, toont aan dat de massale en overhaaste intrekkingen de fytosanitaire sector hebben ontwricht. Dit heeft de visie van professionals op hun activiteiten en de duurzaamheid van teeltsystemen vertroebeld, vooral omdat veel telers afhankelijk zijn van de ingetrokken gewasbeschermingsmiddelen (GBP's). Door de droogte zijn de directe gevolgen nog niet overal voelbaar, behalve bij enkele gewassen zoals tomaten en citrus. Sommige telers begrijpen de moeilijkheden die ze op middellange termijn zullen tegenkomen, zoals duurdere behandelingen en het risico op resistentie door verhoogde doseringen en frequenties. Anderen stellen het probleem uit tot de bestaande voorraden zijn opgebruikt."

"Gewassen die bedreigd worden door resistentieproblemen tegen de resterende werkzame stoffen zijn onder andere suikerbiet, aardappel, vroege groenten, aardbei, appel, olijf en citrusbomen," vervolgt El Ouilani.

Volgens de studie kan het intrekken van werkzame stoffen, zonder nieuwe producten of innovaties op het gebied van gewasbescherming, leiden tot ernstige problemen bij de plaagbestrijding. Dit kan resulteren in een gedeeltelijke of zelfs afwezige fytosanitaire bescherming, opbrengstverliezen van 5 tot 70%, kwaliteitsverlies, een kostenstijging van 5 tot 30% en een daling van de winstgevendheid. Daarnaast wordt de terugkeer van bepaalde plagen en het versterken van resistentie tegen gewasbeschermingsmiddelen voorspeld, wat kan leiden tot voedselonzekerheid.

El Ouilani waarschuwt dat het verbod op werkzame stoffen waarschijnlijk verder zal worden uitgebreid: "Volgens het vervangingsprincipe dat recentelijk in de EU is ingevoerd, zullen uiteindelijk meer dan 70 werkzame stoffen opnieuw worden beoordeeld in Marokko. Veel van deze stoffen zijn essentieel en worden veel gebruikt in Marokko, waardoor telers in een moeilijke positie komen."

Om deze zorgwekkende situatie aan te pakken, heeft de impactstudie, gesponsord door CropLife, verschillende aanbevelingen gedaan, waaronder:

  • Publiek-private samenwerking aanmoedigen voor studies en proeven om nieuwe innovatieve chemische en biologische methoden te bevorderen, en de registratieprocedure voor nieuwe gewasbeschermingsmiddelen (PPP's) versnellen.
  • Beslissingen over het intrekken van werkzame stoffen baseren op Marokkaans wetenschappelijk bewijs en niet alleen op Europees onderzoek, met risicobeoordelingen aangepast aan de Marokkaanse omstandigheden.
  • Flexibelere regelgeving invoeren, naar het voorbeeld van de EU, door noodafwijkingen toe te staan voor het tijdelijke gebruik van gewasbeschermingsmiddelen waar geen alternatieven voor bestaan.

"Het is noodzakelijk om telers bewust te maken van goede fytosanitaire praktijken ter ondersteuning van de inspanningen die al worden gedaan door ONSSA, ONCA en CropLife Marokko," concludeert El Ouilani.

Voor meer informatie:
Boubker El Ouilani
CropLife
Tel: +212 5 22 66 53 02 / +212 5 22 66 53 03
[email protected]
www.croplife.ma

Publicatiedatum: