Vaak wordt soms nog ten onrechte gedacht dat er strengere regels gelden in verband met de tewerkstelling van een onderdaan uit de nieuwe lidstaten dan wanneer men bijvoorbeeld iemand uit Nederland of Frankrijk zou in dienst nemen. Dit is evenwel niet zo, benadrukt Boerenbond. Wel zijn er regels om je aan te houden.
Regels in verband met verblijf
Ook al is er een vrij verkeer van werknemers, toch zijn er nog bepaalde regels wat het verblijf in een andere lidstaat betreft. Wanneer een onderdaan van een EU-land naar een andere lidstaat gaat en daar langer dan één week verblijft op een niet-publieke plaats (bijvoorbeeld bij particulieren), dan moet hij of zij zich melden bij de plaatselijke autoriteiten. Dit geldt dus niet alleen voor bijvoorbeeld Poolse werknemers die naar België komen als seizoenwerknemer.
Ook Belgen die op vakantie gaan naar Frankrijk of Italië en bij particulieren logeren, moeten zich melden bij de gemeentelijke diensten. Door de gemeente wordt dan een document 3Ter (melding van tijdelijk verblijf of aankomstverklaring) afgeleverd. Dit document geldt voor drie maanden of 90 dagen. Er zijn evenwel 100 dagen seizoenarbeid!
Er is in 2022 een praktische regeling uitgewerkt waarbij er een '3Ter Seizoenarbeid' kon afgeleverd worden voor de duur van de plukkaart. Sinds 1 november is er nu een KB waarbij er voor seizoenwerknemers die langer dan drie maanden in ons land verblijven, een 'bijlage 3 Septies' wordt voorzien die geldt voor de volledige duur van de seizoenarbeid. Bij een verblijf tot drie maanden, blijft de bijlage 3Ter van kracht.
Sinds 1 november '3Septies voor seizoenarbeid'
Een bijlage 3Ter geldt slechts voor 90 dagen, maar er zijn 100 dagen seizoenarbeid. In het verleden moest de werkgever contact opnemen met de gemeente van verblijf om een verlenging te bekomen van de 'aankomstverklaring'. Er is in 2022 een pragmatische oplossing uitgewerkt waarbij er een '3Ter seizoenarbeid' is ingevoerd. Deze werkwijze was evenwel niet reglementair verankerd.
Sinds 1 november is er nu een 'bijlage 3 Septies' die geldt voor het hele seizoen, tot de plukkaart vol is. Een verlenging aanvragen hoeft niet meer. Dit is een belangrijke vereenvoudiging. Als werkgever moet je een kopie van de plukkaart aan de gemeente overhandigen. Het verblijf is nu geregeld voor de hele periode dat de seizoenwerknemer in België werkt. Wanneer de seizoenwerknemer zich bij zijn aankomst in ons land bij de gemeente aanmeldt, wordt de bijlage 3 Septies onmiddellijk afgeleverd.
Bron: Boerenbond