Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Berekening energie-investeringen zachtfruitbedrijven maatwerk

Op 12 en 15 november zijn door Glastuinbouw Nederland vanuit Kas als Energiebron twee bijeenkomsten georganiseerd voor telers van aardbei en houtig kleinfruit onder glas. Bijna vijftig telers namen deel aan de workshops over warmtepompen in de zachtfruitsector, waarvan dertig tijdens de sessie van dinsdag waarvan we al verslag deden. De workshops boden praktische inzichten en handvatten om de investering van een lucht-water-warmtepomp door te rekenen voor hun eigen bedrijf.

Bob Fennis van Blue Terra rekende plenair voor wat de terugverdientijd is van een lucht-water-warmtepomp op een onbelicht en gasgestookt solitair aardbeienbedrijf van 1,3 ha; 1,7 ha en 4,5 ha en op een bedrijf van 3,2 ha met WKK. Verschillende aardbeientelers hebben hun praktijkcijfers hiervoor beschikbaar gesteld. Tijdens de bijeenkomst gingen de ondernemers ook zelf aan de slag met hun eigen cijfers. De middag werd afgesloten met een aantal ondernemers die hun ervaringen met alternatieve energiebronnen van afgelopen jaar, presenteerden aan de groep.

Grote impact nieuwe belastingmaatregelen
Vooral voor kleinere, solitair gelegen bedrijven is de impact van de nieuwe belastingmaatregelen groot. Met deze workshops wil Glastuinbouw Nederland en Kas als Energiebron de ondernemers helpen meer inzicht te krijgen in de complexe materie, ook door de diepte in te gaan met praktijkgerichte berekeningen. Voor de ene teler kan dat betekenen dat hij kijkt welke investeringen nodig zijn om het bedrijf 'verkoopbaar' te houden, omdat er geen opvolger is. Voor de andere teler, die door wil met ondernemen, al dan niet met opvolgers in huis, helpt de doorrekening bij het maken van investeringsbeslissingen.

Al rekenend wordt de impact nog maar eens extra duidelijk van de nieuwe belastingtarieven voor gas en elektriciteit en van de nieuwe tarieven van het CO2-sectorsysteem, die per 1 januari 2025 ingaan. Warmtepomp of niet, gasverbruik blijft nog wel even nodig, al is het deels of als backup-voorziening.

Subsidiemogelijkheden lucht-water-warmtepomp
Uit de berekeningen blijkt dat de mogelijkheid om SDE++-subsidie te krijgen benut moet worden om de investering in een lucht-water-warmtepomp rond te rekenen. Zeker voor telers met voldoende schaalgrootte zijn er kansen voor warmtepompen. Kom je echter onder een thermisch vermogen uit van 500 kWth, dan kun je SDE++-subsidie niet verkrijgen.

Maatwerk voor ieder bedrijf
Door onderling te vergelijken vallen ook de telers op met een laag gasverbruik. Na analyse blijkt al snel dat de dubbele schermen en Het Nieuwe Telen hieraan bijdragen. Wel stijgt dan het elektragebruik voor ontvochtiging. Een van de conclusies na een middag rekenen is dinsdag dat wie al zuinig stookt en daardoor onder de grens van een thermisch vermogen uit 500 kWth uit komt, de warmtepomp lastiger terug te verdienen is.

Kortom, het rekenwerk is maatwerk voor ieder bedrijf. Niet iedereen in de groep heeft toekomst, is gaandeweg de middag een van de pijnlijke, keiharde constateringen. Zeker voor kleinere, solitair gelegen bedrijven is de impact van de nieuwe belastingmaatregelen groot.

Beide bijeenkomsten werden mede mogelijk gemaakt door Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van LVVN en Glastuinbouw Nederland.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: