Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Wat doet onstuimig weer met energiemarkt?

De TTF-gasprijs is afgelopen week boven de 46 euro per megawattuur afgesloten. Aan het begin van de nieuwe week staat er nog altijd 46 euro op de schermen in de gashandel. Diverse nieuwsberichten voeden de onrust, en laten de prijs stijgen. Ook wordt het deze week kouder, met ook wat onstuimig weer.

De EPEX-uurprijzen voor elektriciteit zakten voor zondag voor het eerst sinds bijna een maand weer richting 0. De laagste uurprijs was 13,8 euro per megawattuur. De dagprijs op maandag ligt weer hoog: ruim 114 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 15 november 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Gas en kolen
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom is zaterdag gestopt met de levering van gas aan Oostenrijk, meldt o.a. de VRT. Beide landen waren het oneens over betalingen en leveringen. Of nou ja, gestopt. Middels een administratief trucje komt het gas alsnog, zo stipt hoogleraar energietransitie Martien Visser met hulp van mensen op social medium X aan. Ook zondag kwam er 'gewoon' aardgas uit Rusland naar Oostenrijk.

De wereld wil minder steenkool gebruiken, maar breekt juist records, constateert de NOS, in berichtgeving over de klimaattop in Bakoe.

De NAM wil niet langer meebetalen aan de leefbaarheid en economie in Groningen, nu de gaswinning in het Groningenveld is gestopt, meldt de Volkskrant. De winning is per 1 oktober 2023 gestopt.

Elektriciteit
Verdrievoudiging van hernieuwbare stroom lijkt mogelijk. Dat meldt de NOS na berichtgeving van het Internationaal Energieagentschap. Met de huidige plannen zou de wereld al 2,7 keer zoveel hernieuwbare energie kunnen opwekken.

Jeroen van Diessen schrijft op LinkedIn uitgebreid over het fenomeen netcongestie, met onder meer uitleg over het verschil tussen congestie en transportschaarste. Tot de schaarste (grotendeels) is opgelost, is de rol van GOPACS belangrijk om congestie te verminderen. Ook daaraan wordt aandacht besteed in dit stuk van Jeroen, aangeprezen door COPACS.

Was er een alternatief voor de keuze van TenneT om in te grijpen op de onbalansmarkt? Ja, zegt Jan Willem Zwang van Stratergy. De netbeheerder had kunnen kiezen om een financiële prikkel in te voeren om onbalans in regeltoestand 2 duurder te maken.

In een gezamenlijk project hebben TNO en NRG PALLAS de mogelijke rol van Small Modular Reactors (SMR's) in het Nederlandse energiesysteem onderzocht. Beide partijen zien een belangrijke rol weggelegd voor een dergelijk systeem in de Nederlandse energievoorziening.

Nederland zit goed met alle windmolens op zee.

Energiesysteem
Het energiesysteem van de toekomst stopt niet bij de landsgrenzen. Dit maakt grootschalige energieopslag ook een Europese aangelegenheid. De deelnemers aan het rondetafelgesprek over het Europese perspectief op energieopslag, dat Energie Beheer Nederland (EBN) vorige week organiseerde, zijn opgetogen over de potentie van energieopslag in Europa en de eerste initiatieven. Toch is er ook aanleiding voor zorg, blijkt uit een verslag.

Nederland heeft in 2023 minstens 25 miljard euro geïnvesteerd in de verduurzaming van de energiehuishouding. Dat blijkt uit de Investeringsmonitor Energietransitie 2023 van SEO Economisch Onderzoek, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Invest-NL, Rabobank, Alliander en Gasunie.

Nederlandse bedrijven huiverig voor nieuwe CO₂-handel. Dat kopt het Financieele Dagblad (€), n.a.v. de klimaattop in Bakoe waar afspraken zijn gemaakt over de oprichting van een mondiale handelsmarkt in koolstofkredieten.