Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Nieuwe stijging gasprijs, ook zomerprijzen stijgen

De gasprijs is donderdag weer hard gestegen. De korte knik omlaag van de TTF-gasprijs heeft niet doorgezet. De contractprijzen voor komende winter zijn boven de 46 euro gestegen.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt vrijdag op ruim 123 euro per megawattuur. Het duurste uur van de dag is inmiddels achter de rug. Tussen 8 en 9 uur moest ruim 158 euro per megawattuur worden betaald.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 14 november 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

In de weekupdate van AgroEnergy wijst men erop dat de gasprijzen voor komende zomer nog hoger liggen dan de winterprijzen voor 2025. Hetzelfde geldt voor 2026. Door deze prijsontwikkeling wordt het financieel onaantrekkelijk om in de zomer de gasvoorraden te vullen voor de winter.

Voor komende week kan een lagere temperatuur dan gemiddeld extra druk op de energieprijzen geven. Naast het dalen van de temperatuur neemt wel de windkracht toe.

Het Europees Parlement heeft de EU opgeroepen om alle Russische fossiele brandstoffen, inclusief LNG, te verbieden. Daarover schrijft BNR, dat berichtgeving van de Financial Times aanhaalt waaruit zou blijken dat de Duitse overheid haar havens heeft opgedragen geen Russisch vloeibaar gas meer aan te nemen. Het lijkt een ingreep op gevoel, zonder de gevolgen volledig te overzien. Olie- en gasexpert Ronald de Zoete reageert bij BNR dan ook verbaasd.

Op LinkedIn gaat het nog even door over de ingreep van TenneT in de onbalansmarkt, waar data met extra vertraging doorgegeven gaan worden om het heen-en-weer schieten van de onbalansmarkt te beperken.