Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw trekt te weinig start-ups aan, HIC komt helpen

Tholen - De glastuinbouw wijst er graag op hoe innovatief men is. En dat is ook zo, maar tegelijkertijd lopen innovatieve bedrijven er tegenaan dat toegang krijgen tot de tuinbouwcommunity nog niet zo eenvoudig is. Probeer als buitenstaander maar eens de taal van de teler te spreken, en ruimte te krijgen om in een kas te kunnen testen.

Dit voorjaar is daarom in Lansingerland HortiScience Innovation Center (HIC) opgestart. Het is een initiatief van de gemeente, de WUR, StartLife en YES!Delft. Donderdag 14 november organiseerden zij een Startup Exhibition, waarbij een tachtigtal bezoekers een plenair programma voorgeschoteld kreeg, en een rondleiding door de kassen. Maar nog belangrijk: er kon genetwerkt worden met tal van aanwezige start-ups.

Al snel tijdens het plenaire programma trokken wethouder Leon Hoek van Lansingerland en Monique van Wordragen namens de WUR de conclusie dat er eigenlijk maar relatief weinig start-ups in de tuinbouw actief zijn. Daar willen beide partijen via het HIC wat aan doen. Het is een initiatief vanuit de gemeente Lansingerland, maar hoewel wethouder Leon dit vanzelfsprekend 'de innovatiefste glastuinbouwgemeente van Nederland' vindt, is er zeker ook sprake van een goede samenwerking met Westland en de Dutch Fresh Port, regio Barendrecht, haast hij zich erachteraan te zeggen. "Samen hebben we goud in handen."

Leon Hoek (gemeente Lansingerland) en Monique van Wordragen (WUR). Bekijk hier het fotoverslag van de middag.

Maar hoe gaat het HIC dan concreet helpen, wil dagvoorzitter Evert Jaap Lugt van Monique weten. "Met onze partners kunnen we start-ups alles bieden wat ze nodig hebben." Het belangrijkste is onderzoek 'beter richten', oftewel zorgen dat het goed aansluit op de praktijk. Marktgedreven onderzoek dus.

Leon haalt het voorbeeld van de ruimtevaart aan. Daar is heel veel geld in onderzoek in gestoken, en daarop is ook kritiek geweest. Want: die ruimtevaart, dat is voor velen een ver-van-je-bed-show. Toch wijst de wethouder erop dat dankzij die investeringen in het verleden er nu veel technieken uit de ruimtevaart in tal van sectoren goed gebruikt worden.

Een voorbeeld van zo'n start-up die uit de ruimtevaart voortkomt, is Skytree. Tijdens een rondleiding door de kassen van de WUR en Delphy komen de deelnemers onder meer Fred van Veldhoven tegen. Ook CE-Line, Voltiris, Sigrow en Koidra krijgen bezoek.

Fred van Veldhoven van Skytree bij de Cumulus-unit die in de kassen van de WUR draait. Bekijk hier het fotoverslag van de middag.

Namens Koidra vertelt Fokke Kracht op het podium over de uitdagingen om voet aan de grond te krijgen in de Nederlandse tuinbouw. "Een teler wil het liefst dat eerst iemand anders de eerste stap zet."


Dagvoorzitter Evert Jaap Lugt, Fokke Kracht (Koidra) en Eric Poot (Delphy). Bekijk hier het fotoverslag van de middag.

Koidra komt voort uit meerdere successen in de Autonomous Greenhouse Challenge. Momenteel is de Amerikaans-Vietnamese start-up aan het testen bij Delphy. Het bedrijf richt zich op autonoom telen op basis van inzichten uit plantkunde. Later tijdens de rondleiding krijgt Fokke de complimenten van een goed ingevoerde bezoeker. "Ik hoor in de markt dat jullie voorlopen. Hoe komt dat?"

Ook Jildou de Jong van Thermeloen en Willem Kesteloo van Fotoniq kunnen over de uitdagingen voor start-ups in de tuinbouw meepraten. Allebei zijn ze inmiddels goed op weg, maar in het geval van Fotoniq had de techniek misschien nooit de tuinbouw bereikt, als er tijdens een fietstochtje tussen de kassen in Westland niet een idee was ontstaan. Het HIC wil start-ups naar de tuinbouw gaan trekken, en start-ups helpen met contact leggen met de praktijk, met de teler.


Jildou de Jong (Thermeleon) en Willem Kesteloo (Fotoniq). Bekijk hier het fotoverslag van de middag.

Dat laatste valt aan het eind van de middag nog niet helemaal mee. Als Willem telers vraagt hun hand op te steken, gaan er geen handen omhoog. Wel zijn veel beleidsmakers donderdagmiddag weer geënthousiasmeerd, en zijn er tussen start-ups en de deelnemers nieuwe contacten gelegd. En dat contact met die telers, dat komt dan 'vanzelf'. En anders helpt het HIC wel een handje.

Het volgende evenement van het HIC? Padellen, op 31 januari 2025.

Bekijk hier het fotoverslag van de Startup Exhibition.

Voor meer informatie:
HortiScience Innovation Center
[email protected]
www.hiceu.com