Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nog meer licht tegen de donkere uren in Finland bij 's lands grootste tomatenteler

In 2021 besloot Sven Sigg AB, de grootste tomatenteler van Finland, zijn belichtingssystemen te moderniseren door bijna 1000 dubbele Flexi-Grow armaturen van Food Autonomy te installeren. Vorig jaar breidden ze de belichting uit met nog eens 8.000 dubbele armaturen, voor nog eens 7 hectare kas. "We wilden het energieverbruik en de operationele kosten verlagen en dankzij het dubbele spectrum en de draadloze meshbesturing kunnen we ook een werknemervriendelijkere omgeving creëren."

Terwijl de beroemde middernachtzon zorgt voor continu licht in Narpes, Finland, is het winterseizoen compleet anders, met december, januari en februari die slechts maximaal vier uur per dag zonlicht ontvangen. Teler Patrik Sigg, mede-eigenaar van Sven Sigg AB, is er echter in geslaagd om te blijven groeien: zowel de tomaten als het areaal van het bedrijf.

Door de jaren heen is de kas uitgebreid tot bijna 9 ha. Het assortiment van Sven Sigg omvat Livento tomaten en is de laatste jaren uitgebreid met de teelt van paprika. Alle geteelde producten zijn bestemd voor de Finse markt en worden verkocht via een telercoöperatie.

Deze eerste installatie van 972 dubbele modules (dus 1944 Flexi-Grow Toplights) in 2021 was bedoeld om de efficiëntie van LED-verlichting voor de teelt te testen, met een focus op lager energieverbruik en een beter rendement op investering. "De Flexi-Grow Toplights zijn ontworpen om minimale schaduw te garanderen, terwijl het eenvoudige ophangsysteem een eenvoudige installatie mogelijk maakt. De brede straaloptiek van de armaturen zorgt voor een gelijkmatige lichtverdeling, wat bijdraagt aan een soepelere werking en een gelijkmatigere plantengroei", zegt Keith Thomas van Food Autonomy.

Zelfs na slechts één winter merkte Patrik dat de installatie bijdroeg aan aanzienlijke kostenbesparingen, een betere efficiëntie en een verbeterde opbrengst. "Ik geloof dat het gebruik van LED in kassen de trend van de toekomst is en ik ben blij dat ik deze stap heb genomen", zei Patrik toen.

In 2023 besloot het bedrijf, aangemoedigd door deze resultaten, zijn belichtingsinfrastructuur uit te breiden met nog eens 8.000 dubbele armaturen voor nog eens 7 ha kas. Volgens Patrik verliep de uitbreiding, na de aanvankelijke probleemloze installatiefase, ook met minimale onderbreking van de werkzaamheden van het glastuinbouwbedrijf, en de uiteindelijke resultaten zijn transformerend geweest, aangezien het bedrijf nu jaarlijks ruwweg 7 miljoen kilo tomaten produceert.

Draadloos
Om dit uitgebreide belichtingssysteem te besturen, implementeerde Sven Sigg AB het draadloze mesh-platform CultiMesh van Food Autonomy. Dit systeem wordt geïntegreerd met de klimaatcomputer van de kas, waardoor de belichting nauwkeurig kan worden geregeld op basis van de behoeften van de planten, dag en nacht. Deze extra controle zorgt ervoor dat elk gewas optimaal licht ontvangt voor groei en gezondheid, waardoor de algehele opbrengstkwaliteit verbetert.

Het regelbare spectrum heeft niet alleen de productiviteit van de planten verbeterd, maar heeft ook een arbeidsvriendelijkere omgeving gecreëerd. "Wanneer er arbeiders tussen de gewassen zijn, schakelen de lampen over naar een witter spectrum, waardoor de werkomstandigheden voor alle betrokkenen beter zijn."

Terugverdientijd
Op basis van de resultaten van de afgelopen seizoenen gaat het effect van de LED's verder dan productiviteit, aangezien ze naar schatting 25% minder energie verbruiken dan traditionele belichting. "Gezien de hoge energieprijzen is de terugverdientijd van de LED-armaturen naar verwachting ongeveer drie jaar", zegt Patrik, waarmee hij de economische levensvatbaarheid van het systeem onderstreept. "De samenwerking tussen Sven Sigg AB en Food Autonomy laat zien hoe innovatieve technologie de glastuinbouw kan verbeteren. Door het gebruik van geavanceerde LED-belichting en draadloze besturingssystemen heeft Sven Sigg een nieuwe standaard gezet voor duurzaam, kostenefficiënt telen."

Voor meer informatie:
Food Autonomy
www.foodautonomy.org
[email protected]