Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Ingrepen op elektriciteitsmarkt en wat doet stijgende gasprijs?

De TTF-gasprijs maakte woensdag een klein knikje naar beneden. Of daarmee een daling dan wel stabilisatie van de gasprijs is ingezet, is donderdagochtend nog even afwachten. De contractprijzen liggen donderdagochtend namelijk juist weer een stuk hoger, boven de 45 euro per megawattuur inmiddels voor komende winter.

Dat ook de dagprijs voor elektriciteit hoog ligt, mag inmiddels voor wie naar buiten kijkt geen verrassing meer zijn. Zon en wind laten het regelmatig afweten, en dus zijn kolen en gas hard nodig om voldoende elektriciteit voor onszelf, en bijvoorbeeld ook voor Duitsland op te wekken. De EPEX-dagprijs komt donderdag uit op ruim 122 euro per megawattuur.

TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 13 november 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

De Europese afhankelijkheid van LNG en de gasopslagen werd vorige week opnieuw duidelijk toen er weinig windenergie was en daardoor de vraag naar gas enorm toenam om dat gat in de elektriciteitsproductie op te vangen, lezen we in een nieuwe update vanuit Vattenfall. Wanneer de doorvoerovereenkomst (Russisch pijpleidinggas via Oekraïne) afloopt, zullen dergelijke situaties vaker voorkomen, voorspelt men.

Netbeheerder TenneT grijpt in op de onbalansmarkt, vanwege een toenemend aantal kwartieren met regeltoestand 2 op de onbalansmarkt. Tijdens regeltoestand 2 is er zowel een tekort als een overschot binnen hetzelfde kwartier.

Partijen reageren te abrupt op de passieve onbalansmarkt. Hierdoor raakt het systeem juist verder uit balans. En dat wil TenneT voorkomen door data met extra vertraging te publiceren. TenneT heeft na analyse van de gedragingen van marktdeelnemers besloten de balansdeltapublicatie met drie minuten uit te stellen tot een totale vertraging van vijf minuten. Dit zal naar verwachting leiden tot een verminderde reactie op de balansdelta-informatie. De maatregel duurt zes maanden.

TenneT gaat grootverbruikers ook verplichten om flexibel vermogen aan te bieden voor congestiemanagement. Lees hier meer. De maatregel van TenneT is in de provincie Utrecht onderdeel van een heel pakket aan maatregelen om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen.

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is tegen gaswinning onder de Waddenzee. Waarom legt men uit aan de Kamercommissie voor Klimaat en Groene Groei.

Op donderdag 14 november stemt de Tweede Kamer over het wetsvoorstel dat het beëindigen van de salderingsregeling regelt. Onder meer Energie-Nederland is voor. "Zonnepanelen moeten voor iedereen lonen" – met die oproep boden verschillende organisaties, waaronder Energie-Nederland, deze week een petitie aan de Tweede Kamer aan. De brancheorganisatie is ervan overtuigd dat zonnepanelen ook zonder de huidige salderingsregeling een verstandige investering blijven voor huishoudens.