Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slimme komkommers: Studenten laten planten zelf hun water regelen

Op donderdagavond 7 november stroomde de CIV-ruimte van het Zone.college vol voor een studieclubavond, georganiseerd doorstudieclub I-Grow en Centrum Innovatief Vakmanschap (CIV) Groen. De avond begon met een presentatie van Peter Morrenhof van Delphy over het optimaliseren van gewasbescherming en de juiste middelenkeuze, gevolgd door Arie Schipper, die de aanwezigen meenam in de wereld van nieuwe groeimedia. Studenten van de opleiding Teelt en Technologie hielden een presentatie over hun project "Slimme irrigatie bij komkommers met behulp van AI."

Plant bepaalt zelf
Op 12 september zijn studenten van de opleiding Teelt & Technologie van Zone.college in Zwolle een proef gestart. Komkommers krijgen automatisch water met behulp van biosensoren en AI-technologie van Vivent Biosignals. Dankzij biosensoren die de planten 'aflezen', kan AI droogtestress signaleren en daarop direct reageren. Waar vroeger de kweker het watermoment bepaalde, 'bepaalt' de plant nu zelf wanneer hij behoefte heeft aan water. Het idee hierachter is om een gezonder en vitaler gewas te krijgen met een lager water (en kunstmest) verbruik.

Nu de proef 2 maanden loopt, hebben de studenten samen met Alja van der Schuren, plantenfysioloog bij Vivent Biosignals de eerste gegevens geanalyseerd. Daaruit trokken ze een aantal conclusies.

Resultaten
Twee dagen na de start van de proef zakte het waterniveau in de matten tot een verontrustend niveau. Student Mathijs Kaashoek: "We zagen op de Grosense dat het waterniveau van de matten van Vivent verontrustend ver wegzakken, wel naar de 35%, terwijl de matten die wij aanstuurden mooi tussen de 50-60 % bleven hangen. Student Leon Meuleman: "Het rare was, dat we aan de planten niets konden zien! Je zag geen verschil tussen de planten van Vivent en de controle groep".

Omdat ook de EC in de matten wat opliep, heeft Vivent in reactie hierop het watergeefmodel wat aangepast. Student Henri van Haaften: "Op dit moment blijven de matten van Vivent zo'n 10 % droger dan de matten van de controle groep. Ook drogen de matten van Vivent 's nachts ongeveer 5% in terwijl de matten van de controle groep 8 % indrogen. En krijgen de planten van Vivent structureel minder water".

Samen met Alja van der Schuren trokken de studenten de conclusie dat het er op lijkt dat de planten van Vivent zich in het begin hebben aangepast aan de droogtestress en daardoor een actievere wortel hebben gekregen. Ook lijkt het erop dat het daardoor hogere zuurstof niveau in de matten van Vivent een positief effect op de wortels heeft.

Student Mathijs Kaashoek merkte zeer terecht op dat het lage waterniveau in de matten van Vivent in de herfst nog wel kan, maar hij is zeer benieuwd of dit in het voorjaar en zomer bij hoge instraling geen problemen gaat geven. Student Leon Meuleman: "Ook worden er regelmatig plantsap metingen door Novacrop uitgevoerd, maar in deze gegevens is nog geen duidelijk verschil zichtbaar."

Op dit moment hebben de AI-aangestuurde planten van Vivent 15% minder water gekregen en produceerden ze toch 20% meer komkommers. Student Henri van Haaften: "Op dit moment zijn de resultaten van Vivent positief, maar we zijn benieuwd hoe de stand is als we de proef op 16 december eindigen."

De studenten zijn erg enthousiast over de proef. Ze vinden het erg leuk dat ze nu zichtbaar in een grafiek zien wat ze in theorie in de lessen op school is geleerd. Zo is de studenten verteld dat elke beweging van de plant groei kost. In de grafieken kunnen de studenten nu precies zien wanneer ze gewaswerkzaamheden hebben uitgevoerd. "Je ziet direct een flinke daling in de grafiek, en het duurt minimaal 1 uur voordat de grafiek weer op het oude peil is".

Ook de samenwerking met Vivent vinden ze erg leerzaam. Elke week wordt minimaal een half uur online met Alja van der Schuren vergaderd (het hoofdkantoor zit in Zwitserland).
De studenten: "Wij voelen ons serieus genomen, aan onze opmerkingen wordt aandacht besteed, en je merkt dat Vivent blij met ons is om hoe wij de proef uitvoeren en de resultaten!

De in groten getale aanwezige kwekers, vonden de resultaten interessant en bestookte de studenten met vragen. Na afloop van de avond werd, onder genot van een drankje, de resultaten ter plekke in de kas met komkommers nog lang nabesproken.

Alle betrokkenen kijken uit naar de eindresultaten in december om te zien of deze technologie daadwerkelijk kan bijdragen aan duurzamere en efficiƫntere teelt.

Voor meer informatie:
Zone College
Koggelaan 7
8017 JN Zwolle
Tel: 088 26 20 500
[email protected]
www.zonecollege.nl

Publicatiedatum: