De 'hoogste gasprijs sinds december 2023' blijft stijgen. Dinsdag sloten de TTF-contracten voor deze winter af boven de 44 euro per megawattuur.
Ook de elektriciteitsprijs ligt weer hoog. De wind is weer wat gaan liggen, en dus kreeg mist weer de kans. De EPEX-dagprijs komt net als dinsdag boven de 140 euro per megawattuur uit: 146 euro. In tegenstelling tot de afgelopen tijd ligt de piekprijs woensdag in de mistige ochtenduren, tussen 8 en 10 uur moest meer dan 200 euro per megawattuur worden betaald.
TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 12 november 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
De gasprijs stijgt volgens analisten onder meer vanwege naderend koud weer, meldt BNR. De koudeprik geeft geen garanties voor de rest van de winter. Die wordt mogelijk weer abnormaal warm, stelt het Europees klimaatinstituut Copernicus.
Op de onbalansmarkt zagen we maandag en dinsdag minprijzen. Dinsdag was dat om 7u, 11.15 en 15u het geval, zo blijkt uit TenneT-data met verrekenprijzen. De hoogste piek kwam tot 706 euro per megawattuur. Negatieve onbalansprijzen treden op bij een overschot aan elektriciteit.
Montel Analytics wijst er n.a.v. de Dunkelflaute op hoe Frankrijk profijt heeft van kerncentrales. Die hebben geen last van weinig wind en een gebrek aan zon.
In Bakoe is de klimaattop van bezig. Er is groen licht gegeven voor koolstofkredieten, meldt de NOS.
Netcongestie? Niet nodig, aldus deze professor bij Omroep West. TU Delft werkt aan oplossingen voor het bomvolle stroomnet. Met zonnepanelen probeert men het overschot aan energie in de zomer op te slaan voor in de winter. Daarbij wordt waterstof gebruikt.
Stikstof is net zo'n buzzwoord, dat voor serieuze problemen zorgt. Agroreuzen zoals Van Drie en Klaremelk kopen daarom boeren op de Veluwe op, weet Omroep Gelderland. Daar zitten ook boeren bij die aan het onderhandelen waren met het Rijk om hun bedrijf te beëindigen. Klaremelk vindt de huidige opkoopregeling van de overheid 'kapitaalvernietiging'. "Het lijkt alsof de overheid zoveel mogelijk moderne stallen, die een stuk duurzamer zijn dan oudere stallen, wil kopen en slopen. Het kan dat er door de opkoopregeling voornamelijk oude stallen overblijven. Die verdwijnen daarna vanzelf. Zo blijft er op den duur geen sector meer over."
Shell hoeft zijn uitstoot in 2030 niet met 45 procent verminderd te hebben. Dat percentage is onvoldoende onderbouwd, oordeelt het gerechtshof Den Haag dinsdag. Milieudefensie daagde Shell voor de rechter.
Frans Everts, directeur van Shell Nederland, stelt tegenover BNR dat hij de uitspraak de juiste stap vindt voor de energietransitie. "Wij bieden de energie van vandaag, maar investeren in de energie van morgen."
De Britse energietoezichthouder Ofgem heeft vijf nieuwe onderzeese elektriciteitsverbindingen van het Verenigd Koninkrijk naar het Europese vasteland en Ierland goedgekeurd. Dat schrijft persbureau Bloomberg.
Nederland gaat nauwer samenwerken met Denemarken en Noorwegen om waterstof als schone energiebron verder te ontwikkelen. Samen met bedrijven en onderzoeksinstellingen uit Denemarken en Noorwegen werkt Nederland aan projecten die waterstofproductie, opslag en transport mogelijk maken, meldt het Ministerie van Klimaat en Groene Groei naar aanleiding van een bezoek van minister Hermans van Klimaat en Groene Groei met Zijne Majesteit de Koning aan Denemarken en Noorwegen.
Bijdragen van kern, kolen en gas aan de NL stroommix laatste 4 weken. Gemiddelde NL stroomvraag* in deze periode is 14000 MW.#grafiekvandedag
— Martien Visser (@BM_Visser) November 12, 2024
*laatste weken ook veel stroomexport pic.twitter.com/t23iSFZXV3