De jonge groenteteler Christian Bassi uit Ticino teelt cherrytomaten op 0,5 hectare in zijn kas. Christian Bassi, die de groenteteelt in 1986 begon en nu de tweede generatie is die het bedrijf runt, benadrukt de voordelen van hightech telen.
Hoewel de tomaten in een kas worden geteeld, heeft hij toch last van plagen. Deze worden op een duurzame manier bestreden met nuttige insecten. Bassi is ervan overtuigd dat het telen van wintertomaten in Zwitserland een duurzamere oplossing is dan ze 1000 kilometer ver te transporteren.
Het transport is echter niet de doorslaggevende factor in de ecologische balans, legt Vanessa Burg uit, milieu-ingenieur aan de ETH Zürich. Vooral het gebrek aan water verslechtert de ecologische balans van de Spaanse import enorm. Volgens de wetenschapper zijn er ook de arbeidsomstandigheden, die in Zwitserland zeker gemakkelijker te controleren zijn. Burg: "Als je naar alle factoren kijkt, wint de Zwitserse wintertomaat."
Hoewel de cherrytrostomaten van Bassi in de schappen van foodretailpartner Coop bijna vier keer zo duur zijn als de Spaanse concurrentie, is de vraag groot. De wintertomaten uit Ticino worden in verschillende Coop-winkels verkocht. Daarom is Bassi van plan om de teelt van wintertomaten volgend jaar te verdubbelen.
Voor meer informatie:
https://orticolabassi.ch/