Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
15 t/m 28 november

Tijdens Duurzame Bedrijven Dagen helpen ondernemers elkaar op weg

Van 15 tot en met 28 november is de tweede landelijke editie van de Duurzame Bedrijven Dagen. Een groot aantal bedrijven nodigt collega-ondernemers uit om in deze periode langs te komen. Niet om producten te verkopen, maar om kennis en ervaringen te delen over het verduurzamen van hun bedrijfspand, terrein of productieproces. Hiermee helpen zij anderen op weg om ook te verduurzamen. Naast bedrijven doen ook maatschappelijke organisaties mee. De start valt samen met de Dag van de Ondernemer op 15 november.

De Duurzame Bedrijven Dagen bieden een kans om in de praktijk ideeën op te doen. In plaats van zoeken op internet, gewoon eropuit en in gesprek om te zien en horen wat er zoal mogelijk is. De bedrijven en organisaties die meedoen hebben veel ervaring en vertellen waarom zij keuzes hebben gemaakt, wat het oplevert en hoe het bevalt. Eén van de deelnemers is InSus in Duiven, producent van isolatieplaten. Met een innovatief productieproces en hergebruik van elk restproduct heeft zij flinke stappen gezet om te verduurzamen en te besparen.

Warm samenwerken onder de grond
Een bezoek tijdens de Duurzame Bedrijven Dagen levert nieuwe contacten op en kan ook tot een samenwerking leiden. Een goed voorbeeld van een gezamenlijk initiatief zijn De Hortus Botanicus en H'ART museum in Amsterdam. Zij hebben een gedeelde Warmte-Koude opslagsysteem via een ondergrondse koppeling. Met deze en nog een groot aantal andere maatregelen heeft De Hortus het jaarlijks gasverbruik teruggebracht van 200.000 m3 naar ongeveer 35.000 m³. Dit levert kostenbesparing op.

Ingesleten gewoonten doorbreken
Verduurzaming is niet alleen een kwestie van investeringen in nieuwe installaties, maar vaak ook mogelijk zónder investeringen. Met regeltechnische aanpassingen, installatie- of gebouwinstellingen en aanpassing van het gedrag en ingesleten gewoontes is er al een behoorlijke besparing te behalen. Ook dit is een onderwerp om te bespreken tijdens een bezoek met een collega-ondernemer.

Rondleiding of kop koffie
Een bezoek is laagdrempelig en gratis. Ieder gastbedrijf kan zelf bepalen hoe het bezoek eruitziet. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld aansluiten bij een rondleiding of tijdens een kop koffie in het pand meer horen over de duurzame maatregelen. Meer informatie over alle deelnemende bedrijven, hun openingsmomenten en duurzame maatregelen is te vinden op: www.duurzamebedrijvenroute.nl/duurzame-bedrijven-dagen. Bezoekers kunnen zich via deze site ook aanmelden.

Voor meer informatie:
Nationale Duurzame Bedrijven Route
[email protected]
https://duurzamebedrijvenroute.nl/

Publicatiedatum: