De TTF-gasprijs is naar het hoogste niveau sinds december vorig jaar gestegen. De contractprijzen voor komende winter liggen dinsdagochtend ruim boven de 43 euro per megawattuur.
De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt dinsdag weer een stuk hoger dan de afgelopen dagen. Ondanks een nog wel goed aanwezige wind komt de prijs uit op 144 euro per megawattuur, met tussen 17 en 18 uur een piekprijs van ruim 292 euro per megawattuur.
TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 11 november 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
In de loop van vandaag zwakt de wind alweer af. Daarbij is er vooral woensdag en vrijdag weer kans op mist, en extra hoge elektriciteitsprijzen, stipt Brainchild Commodity Intelligence aan in de weekupdate. Daarin lezen we onder meer: "Het koudere weer vanaf volgende week zorgt voor meer gasvraag en kolenvraag omdat er niet heel veel wind en zon verwacht wordt. Ook de warmtevraag loopt dan sterk op en dat betekent dat dat de kans op hoge spotprijzen de frontmaanden steunt. Gas krijgt bovendien steun van het iets lagere LNG-aanbod ten opzichte van november 2023. Toch is de LNG-vraag in Azië wel laag vanwege het warme weer daar."
Kolen hebben nog steeds voorsprong met een gunstige dark spread ten opzichte van de spark spread, staat ook in de vooruitblik. "Dat steunt dus ook EUA's (Europese emissierechten) die ook steun krijgen van de langzaam verbeterende economische omstandigheden. De geopolitieke spanningen kunnen ook nog oplopen, ook al is het in het Midden-Oosten vooralsnog rustig. Dat betekent dat de prijzen wat hoger worden verwacht voor zowel de korte als de lange termijn. Technische verkoopwaardigheid bij vooral EUA's en gas kan de stijging remmen."
In een update van energiehandelsplatform Powerhouse staan ze onder meer stil bij extra gasvraag door gebrek aan wind. De voorspelling voor deze week is dat de elektriciteitsprijzen bepaald zullen worden door temperatuur en wind. "De temperatuur zal iets hoger zijn dan vorige week en de productie van wind zeer laag."
In het Financieele Dagblad een analyse over de hoogste gasprijs sinds december vorig jaar. In de krant wijzen ze als oorzaak op de Dunkelflaute, als gevolg van weinig hernieuwbare energieopwekking, door grijs, mistig weer met weinig wind. Op LinkedIn plaatst Jan Willem Zwang van Stratergy er wel een kanttekening bij. Het gaat hem te ver om de gestegen gasprijs alleen te wijten aan de Dunkelflaute. "De gasprijs is sinds medio februari, alweer aan het stijgen. Oorzaken zijn Rusland en Israël met hun continue aanvallen op buurlanden waardoor energie-infrastructuur en leveringszekerheid in het geding komt."
Energieconcern Vattenfall wil tegen 2028 ruim 5 miljard euro investeren in de sector voor hernieuwbare energie in Duitsland. Dat heeft het Zweedse bedrijf maandag bekendgemaakt, meldt BNR na berichtgeving van het ANP. Het nieuws volgt na een week waarin de Duitse elektriciteitsprijzen nog hoger lagen dan in Nederland, als gevolg van de Dunkelflaute.
Kenia haalt massaal stroom uit aardwarmte: "Potentieel kan dat meer opleveren dan heel de Belgische stroomproductie", lezen we bij de VRT in een artikel naar aanleiding van de klimaatconferentie in Bakoe.
De capaciteitskaart van Nederlandse netbeheerders is uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Er wordt nu onder meer aangegeven waar en wanneer uitbreidingen van het elektriciteitsnet gepland zijn. Bekijk de steeds verder rood kleurende kaart hier.
Op maandag 11 november was op NPO1 Blackout te zien. Blackout is een eenmalige uitzending waarin een langdurige stroomuitval (48 uur+) -die het gevolg is van een cyberaanval- centraal staat. De blackout én de cyberaanval waren in scene gezet en waren daarmee dus niet écht, maar dat had niet iedereen door. En dat was stiekem ook wel de bedoeling van de programmamakers: Nederland ervan doordringen wat de gevaren zijn, en hoe onvoorbereid we zijn.
Spannen de netbeheerders zich maximaal in om netcongestie het hoofd te bieden, en wat kan de overheid nog doen om de energietransitie te versnellen? Deze vragen staan centraal in de Hoorzitting Netcongestie in de Tweede Kamer op woensdagmiddag 13 november, weet Netbeheer Nederland.
Opnieuw enkele uren met torenhoge stroomprijzen vandaag.
— Martien Visser (@BM_Visser) November 12, 2024
Ik beschouw de verandering y-o-y in dit aantal uren als een aanwijzing voor de veranderende (on)betrouwbaarheid van het NW-Europese elektriciteitssysteem.#grafiekvandedag pic.twitter.com/BhQxrka9it