Het is een ambitieus project, maar bij succes kan er een grote slag worden geslagen in de warmtetransitie. De glastuinbouw uit het Oostland moet de komende jaren op een grootschalig warmtenet aangesloten worden. Het gaat om in totaal 200 hectare. De aansluiting moet in 2026 rond zijn. Daarna zouden vijf omliggende gemeenten ook kunnen aansluiten.
De warmte komt uit de elf (!) geothermiebronnen in de regio, maar dat levert niet genoeg op voor het hele net. Daarom komst de rest van de warmte uit WarmtelinQ, waarmee restwarmte uit de haven de randstand in getransporteerd wordt. En dan moet nog het liefst een duurzame, CO2-neutrale warmtebron bij, zegt Evert Vrins, kwartiermaker bij de gemeente Waddinxveen en begeleider van het project bij Warmte365.
Tuinders worden 'in plukjes' aangesloten. De uitdaging is om de kosten laag te houden hierbij, zegt Evert. "Sommige glastuinbouwers zitten bovenop de bron. Andere tuinders zitten verder weg en moeten een stuk van het transport betalen. Daar zijn afspraken over gemaakt maar het is voor ons nu de uitdaging om die prijs zo laag mogelijk te houden."