Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Praktijkteler vertrouwt nog niet op biochar: "Ondanks geavanceerde kennis in onderzoek"

De tuinbouwsector vermindert geleidelijk het gebruik van veen voor de productie van potgronden. Als vervanging zijn alternatieve materialen nodig. "Biochar heeft veel potentie, maar wordt nog nauwelijks gebruikt in de glastuinbouw. Dit komt deels doordat biocharleveranciers en potgrondbedrijven elkaar nog onvoldoende weten te vinden."

Daarom werkt Wageningen University & Research BU Glastuinbouw aan gezamenlijke businesscases om hen samen te brengen. Onderzoeker Antonella Cristina: "Met biochar kunnen potgrondbedrijven bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot."

Biochar wordt geproduceerd uit biomassa via pyrolyse: de thermochemische omzetting van biomassa in afwezigheid van zuurstof. Wat overblijft is een houtskoolachtig product met een hoog koolstofgehalte: het is een levensvatbaar alternatief voor veen. Cristina vervolgt: "Biochar is ook zeer geschikt voor de teelt vanwege zijn gunstige eigenschappen zoals poreusheid en hydrofiele eigenschappen."

Samenwerken aan kennisontwikkeling
Ondanks de voordelen wordt biochar nog zelden gebruikt in de glastuinbouw. Dit komt voornamelijk door de relatief hoge kosten en beperkte beschikbare hoeveelheden, en mogelijke fluctuaties in metalen, stof en geur.

Ten eerste de eigenschappen van biochar: het kan worden gemaakt van verschillende soorten organisch afval, zoals gewasresten, hout en zelfs notendoppen. De samenstelling is sterk afhankelijk van het uitgangsmateriaal en kan variƫren, wat resulteert in verschillende kwaliteiten. Afhankelijk van het gebruikte technische proces kan biochar worden verontreinigd met stoffen zoals zware metalen en PAK's. Er is nu een Europees Biochar Certificaat (EBC) ingesteld, dat richtlijnen bevat voor de productie.

"Ondanks de geavanceerde kennis in onderzoek is er in de praktijk nog een gebrek aan vertrouwen. Om vertrouwen op te bouwen, is het essentieel dat biocharproducenten en potgrondbedrijven hun samenwerking verbeteren, zodat ze samen kunnen werken aan kennisontwikkeling, productinnovatie en ervoor kunnen zorgen dat vergunningen dit relatief nieuwe materiaal vermelden." Daarom heeft WUR een PPS-voorstel ingediend bij de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen om ketenpartners samen te brengen. In november 2024 zal bekend worden of dit voorstel is goedgekeurd.

Bron: WUR

Publicatiedatum: