Tholen - Enkele jaren geleden verruilden Jeannette en Corné Zwinkels het drukke tuindersbestaan voor De Koffieleut. Het museum vol nostalgie is een populaire bestemming voor koffieliefhebbers, dagjesmensen, toeristen en tuinders. In hun teelttijd waren ze hun tijd ver vooruit, maar voorwerpen uit hun verleden dankten ze niet af. Middels De Koffieleut houden ze dat stukje cultuurhistorie graag in leven, zolang het behapbaar blijft. "We hebben ook tijd nodig om zelf leuke dingen te doen," zo klinkt het in dit eerder in vakblad Primeur verschenen artikel.
Corné en Jeannette genieten van de relatieve rust en de positieve interactie met de bezoekers. Een groot verschil met de drukte van het tuindersbestaan dat ze beiden van jongs af aan kenden. Corné's vader startte in Honselersdijk in 1957. Corné nam het bedrijf samen met zijn broer over en breidde het verder uit. In 1990 verhuisden ze naar Tinte waar ze verder konden groeien. Onder het mom 'je bent jong en je wilt wat' voegden ze in 1995 2 hectare aan kassen toe en in 2000 nog eens 3,5 hectare en startten ze een samenwerking. "We vormden een kwekersgroep waarbij we voor 15 kwekers gezamenlijk inkochten," herinnert Corné zich.
Innovatie in energie
De Zwinkels zijn altijd op zoek geweest naar manieren om hun bedrijf duurzamer te maken. In 2004 kwamen ze in contact met de Delta Links Vereniging en werd een plan ontwikkeld om te verduurzamen. Dat werd in 2008 uitgevoerd. Ze kregen een WKK (warmtekrachtkoppeling), en stapten ze in een aardwarmteproject, dat na lange inspanningen uiteindelijk in werking trad. Ook sloten ze zich aan bij Het Nieuwe Telen (HNT), een nieuwe manier van telen waarbij ze een stap maakten van telen op gevoel, 'groene vingers', naar werken volgens wetenschappelijke inzichten. Corné: "Dat is kostbaar en vereist geduld, maar het biedt uiteindelijk een beter klimaat in het voorjaar, minder CO2-uitstoot, meer tomaten en minder energieverbruik."
Nostalgie sinds 1988
Hoewel ze vooruitstrevend waren als het om tomaten telen ging, behield het echtpaar liefde voor het oude. De verzameling koffiemolens begon in 1988, toen Jeannettes ouders verhuisden en ze hun koffiemolen niet meer mee konden nemen. "Ik hing hem in mijn keuken op," vertelt Jeannette. Er kwam een tweede bij toen ook Corné's ouders hun koffiemolen aan hen schonken. "Tja, en dan begint het," zegt Jeannette lachend. Voor ze het wist hing het hele huis vol en het bleef niet alleen bij koffiemolens, ook allerlei aan koffie verwante zaken werden verzameld. En Corné, die zette zijn oude tuindersgereedschap niet bij het grofvuil, maar startte een eigen verzameling van land- en tuinbouwgereedschap en machines. Vooral met de koffieverzameling kregen ze bekendheid.
Een bijzondere en grote aanwinst voor de collectie van hen beiden, kwam via een Limburgse tuinder, die toevallig ook koffiemolens verzamelde. "Na zijn overlijden nam de familie contact op, omdat ze graag wilden dat de verzameling bij elkaar bleef. Toen bleek dat hij ook nog veel oude gereedschappen had verzameld."
Start van De Koffieleut
In 2012 verhuisden Corné en Jeannette naar een boerderij met een grote schuur. "Daar konden we eindelijk al onze koffiemolens bij elkaar hangen en zetten," vertelt Corné. Naast de koffiemolens, konden ook de gereedschappen veel beter tot hun recht komen. In 2017 besloot het echtpaar afscheid te nemen van het drukke en hectische telersbestaan. De tomatenkassen worden sindsdien verhuurd en sindsdien stellen ze hun schuur open voor bezoekers. Er kwam ook een horecagedeelte dat ze bewust eenvoudig houden. Uiteraard is er koffie, maar Jeannette zal geen hippe barista worden. "Bezoekers kunnen hier gewoon een lekker bakkie koffie of iets anders te drinken krijgen. Cappuccino kan ook nog wel, maar verder geen toeters en bellen. We zorgen ervoor dat bezoekers hier lekker tot rust komen en genieten van de stilte die het uitstraalt. Daar genieten wij zelf ook van."
De Koffieleut is twee middagen geopend voor toeristen en dagjesmensen. In het seizoen zijn ze ook een aantal zaterdagmiddagen open. Lokals en collega-tuinders komen ook regelmatig langs voor een gezellig bakkie en een praatje. Daarnaast openen ze voor groepen. Vooral ouderen vinden het een geweldige plek die herinneringen aan vroeger oproept. Om de interesse van bezoekers vast te houden, wisselen ze elk jaar de tentoonstellingen in de schuur. Zo blijft De Koffieleut een plek voor iedereen die houdt van een goede kop koffie, omringd door het rijke erfgoed van de Nederlandse tuinbouw en koffietraditie.
Dit artikel verscheen eerder in editie 10, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
De Koffieleut
Tel: 06-27007253
[email protected]
www.dekoffieleut.com